Πλούσια δράση από το ΠΑΜΕ και τις Λαϊκές Επιτροπές για την Υγεία

>> Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, με αιχμή αυτό τηςΥγείας θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που διοργάνωσε την Παρασκευή 24 Γενάρη η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ με εκπροσώπους από σωματεία και φορείς που συγκροτούν τις Λαϊκές Επιτροπές.

Συγκεκριμένα,
  • Το δεκαήμερο από Δευτέρα 27 Γενάρη έως Τετάρτη 5 Φλεβάρη, θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις και θα παρθούν πρωτοβουλίες κατά κλάδο - αντίστοιχα στις Λαϊκές Επιτροπές - για ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στην Υγεία. Παράλληλα, θα γίνουν κινητοποιήσεις για τα προβλήματα των Κέντρων Υγείας και των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ, με διάφορες μορφές (τοπικές συγκεντρώσεις, μάζεμα υπογραφών).
  • Στις 6 Φλεβάρη, το ΠΑΜΕ διοργανώνει απογευματινό συλλαλητήριο στην Αθήνα.
  • Τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, υπάρχει απόφαση για απεργία στα νοσοκομεία. Το ΠΑΜΕ καλεί στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα διοργανώσει.
Παράλληλα αποφασίστηκε να βγει προπαγανδιστικό υλικό και κείμενο υπογραφών για την Υγεία, εμπλουτισμένο με τα ιδιαίτερα αιτήματα και τους στόχους πάλης ανά κλάδο. Επίσης συζητήθηκε η ανάγκη να σταθεροποιηθεί η δράση για την Υγεία, να γίνουν τοπικές και κλαδικές συσκέψεις προετοιμασίας. Να γίνουν συσκέψεις και συζητήσεις στους κλάδους και να παρθούν πρωτοβουλίες για επιτροπές προστασίας της υγείας.
Χρ. Κατσώτης: Να εμποδίσουμε και να ανατρέψουμε τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.
Στην εισήγησή του, ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις συνέπειες που θα έχει για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Τόνισε την ανάγκη να πρωτοστατήσουν οι ταξικές δυνάμεις στην οργάνωση της πάλης του λαού ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, με κεντρικό άξονα την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους.
Σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΠΦΥ δεν πρόκειται να λύσει, αντίθετα θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τους όρους και τις προϋποθέσεις παροχής των υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας του λαού.
Οι λαϊκές οικογένειες θα εξαναγκαστούν να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία τους, ακριβοπληρώνοντας τις συρρικνωμένες και εμπορευματοποιημένες κρατικές μονάδες και τους διάφορους επιχειρηματίες της Υγείας.
Στη σημερινή άθλια κατάσταση δεν αποτελεί φιλολαϊκή απάντηση το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση στην ΠΦΥ, όπως και καμία παραλλαγή που στηρίζεται στη συνύπαρξη κρατικού και ιδιωτικού τομέα και στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών Υγείας.
Να εμποδίσουμε και να ανατρέψουμε τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Διεκδικούμε την πανελλαδική ανάπτυξη ενιαίου, καθολικού, αποκλειστικά κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος ΠΦΥ, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
Σε αυτό το σύστημα, που ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες, δεν περισσεύει καμία μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ, Κέντρο Υγείας, Περιφερειακό Ιατρείο, διασφαλίζεται η σχεδιασμένη και πλήρης αξιοποίηση όλων των υγειονομικών, της επιστημονικής έρευνας και των τεχνικών μέσων με καθολικό τρόπο».
Το πλαίσιο πάλης
  • Δωρεάν κάλυψη όλου του πληθυσμού, με υπηρεσίες πρόληψης, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δημόσιας Υγείας, νοσοκομειακής περίθαλψης και επείγουσας ιατρικής βοήθειας.
  • Δωρεάν φάρμακα σε όλους και με προτεραιότητα στα ΑμεΑ, στους χρονίως πάσχοντες, στους καρκινοπαθείς.
  • Δωρεάν παροχή όλων των εμβολίων για όλα τα παιδιά και των εξετάσεων που απαιτούνται για την εγγραφή τους στα σχολεία.
  • Κατάργηση των πληρωμών, εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες. Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εξετάσεις στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα.
  • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων. Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο «κούρεμα». Κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ και τις δημόσιες μονάδες Υγείας (Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία) για αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων προς τους εργαζόμενους (εφημερίες, υπερωρίες κ.λπ.) προς τους ασφαλισμένους, για φάρμακα, ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και υγειονομικά υλικά και προς τους συμβεβλημένους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες υγείας.
  • Καμία συγχώνευση ή κατάργηση Κέντρων Υγείας, πολυιατρείων και εργαστηρίων του ΙΚΑ. Τα πολυιατρεία του ΙΚΑ να μετατραπούν σε κρατικά Κέντρα Υγείας. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση δημόσιων νοσοκομείων, κρεβατιών, κλινικών, ειδικών μονάδων και άλλων υποδομών και υπηρεσιών τους.
  • Προσλήψεις μόνιμων γιατρών όλων των ειδικοτήτων, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών και άλλων υγειονομικών με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στις δημόσιες μονάδες Υγείας και τον ΕΟΠΠΥ.
  • Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμός των δημοτικών ιατρείων για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε όλους, ιδιαίτερα στους ανασφάλιστους και τους μετανάστες.
  • Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της συνέχισης και αναβάθμισης των υπηρεσιών «Βοήθεια στο σπίτι», με δωρεάν παροχή σε όσους ηλικιωμένους και ΑμεΑ χρειάζονται βοήθεια και κατ' οίκον νοσηλεία χωρίς περιορισμούς.
Για τα άλλα προβλήματα
Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε επίσης η οργάνωση της πάλης και για τα άλλα λαϊκά προβλήματα, όπως αυτό της ανεργίας. Με συγκεκριμένες παρεμβάσεις ανά κλάδο και στη συνοικία, αναδείχτηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας, προβάλλοντας το επεξεργασμένο πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Επίσης, να ενισχυθεί η ιδεολογική πολιτική παρέμβαση για τα ζητήματα της ανεργίας και των ανέργων.
Επιπλέον τονίστηκε η ανάγκη παραπέρα οργάνωσης της αλληλεγγύης από συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές, αξιολογώντας και την πείρα των εκδηλώσεων που έγιναν μέσα στις γιορτές. Τη σύσκεψη απασχόλησαν και τα διάφορα προβλήματα που είναι σε εξέλιξη σε όλους τους δήμους και η παρέμβαση που πρέπει να αναπτύξουν σωματεία των ΟΤΑ και Λαϊκές Επιτροπές σε ζητήματα περικοπών, ιδιωτικοποιήσεων, τελών, φόρων, τροφείων κλπ.

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

____________

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP