Η οργάνωση της πάλης για δημόσια δωρεάν Υγεία βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης του ΕΚ Λάρισας

>> Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014


Σύσκεψη ενημέρωσης και οργάνωσης της δράσης για την Υγεία πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο νομού Λάρισας.
Στην εισήγησή του ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Η επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, θίγει όλους τους εργαζομένους και τις οικογένειες τους. Θίγει τους ανέργους και ανασφάλιστους, τους μετανάστες. Θίγει τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους και τις γυναίκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.
Απ’ αυτή την άποψη η απάντηση πρέπει να δοθεί όχι μόνο από κάθε σωματείο, αλλά συνολικά από τις δυνάμεις τις κοινωνικής συμμαχίας εργατών, μικρών αγροτών, ΕΒΕ, νέων και γυναικών, αγωνιστικά, διεκδικώντας να αποσυρθεί τώρα το Ν/Σ για την ΠΦΥ. Η παροχή σε όλους δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, η πρόληψη στους χώρους δουλειάς, τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τη λαϊκή γειτονιά πρέπει να είναι αποκλειστικά κρατική ευθύνη και όχι ευθύνη των δήμων, των ΜΚΟ και άλλων δομών όπως κοινωνικά ιατρεία. Συνδέεται με την πάλη για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Συνδέεται με τη πάλη για ένα σύγχρονο, ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας πρόνοιας».
Ο Τάσος Τσιαπλές τόνισε ότι «Είναι ανάγκη να πολλαπλασιαστούν οι αγωνιστικές ενέργειες.
  • Άμεσα να συνεδριάσουν και να συζητήσουν για τις εξελίξεις στην Υγεία και πλαίσιο αγωνιστικών πρωτοβουλιών τα ΔΣ των εργατικών, συνταξιουχικών σωματείων, των συλλόγων ΕΒΕ, αγροτών, γυναικών.
  • Να δώσουμε αγωνιστική απάντηση ενάντια στο Ν/Σ για τη ΠΦΥ με συγκέντρωση την Τετάρτη 5 Φλεβάρη, 7 μ.μ, στην Κ. Πλατεία.
  • Μάζεμα υπογραφών για τα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ, με αιχμή την ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν ΚΥ για όλο το λαό με οικογενειακούς γιατρούς, με έμφαση στην πρόληψη. Να αποσυρθεί τώρα το Ν/Σ για την ΠΦΥ. Να μη συγχωνευτούν, να μην κλείσουν τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, αντίθετα να ενισχυθούν με προσωπικό, με οικογενειακούς γιατρούς, υλικά και μηχανήματα και να γίνουν δημόσια ΚΥ με δωρεάν υπηρεσίες ΠΦΥ - πρόληψης για όλον το λαό. Να ενταχθούν σε αυτά αυτοαπασχολούμενοι γιατροί με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Να καταργηθούν οι πληρωμές ασθενών, η επιχειρηματική δράση στην υγεία.
  • Παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των νοσοκομείων και της 5ης ΥΠΕ.
  • Εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, στα νοσοκομεία, στις γειτονιές, στις σχολές του ΟΑΕΔ, κλπ.
  • Χωρίς να χάνουμε το κύριο πρόβλημα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία, να μην διστάζουμε να κριτικάρουμε γιατρούς που πειθαρχώντας στην κυβέρνηση δεν σέβονται τον όρκο που έδωσαν παίρνοντας πτυχίο. Δεν μπορεί ο γιατρός, ο οποιοσδήποτε εργαζόμενος στο νοσοκομείο να αφήνει ανυπεράσπιστο τον ασθενή, επειδή δεν έχει να πληρώσει. Να παίρνουμε πρωτοβουλίες που να σπάνε το φόβο και να απομονώνουν όσους πετάνε έξω ασθενείς. Με μαζικές παραστάσεις στις διοικήσεις των νοσοκομείων.
  • Να οξύνουμε την αντιπαράθεση με όσους κάνουν πλάτες στη ΧΑ.
  • Και στα δυο νοσοκομεία που έχουν μαιευτικές και παιδιατρικές κλινικές να αναδείξουμε ζητήματα που αφορούν τα νέα ζευγάρια. Π.χ. προγεννητικός έλεγχος δωρεάν, πλήρη στελέχωση και ανάπτυξη των τμημάτων στα νοσοκομεία. Η δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων.
  •  Στις ιδιωτικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης, τα ιδρύματα Πρόνοιας και τα κέντρα ειδικής αγωγής, μαζί με το σωματείο Ιδ. Κλινικών να δυναμώσουμε την προσπάθεια για κινητοποίηση των εργαζομένων για την πληρωμή δεδουλευμένων, για την συλλογική σύμβαση. Να μην δέχεται κανείς εργαζόμενος να δουλεύει τζάμπα για μήνες ή για ένα ξεροκόμματο. Δεν μπορεί να δέχεται κανείς δουλειά με τέτοιους όρους που δεν εξασφαλίζουν ούτε την αξιοπρεπή επιβίωση.
  • Στην ΕΠΑΣ, μαζί με το σωματείο Ιδ. Κλινικών, να φτιάξουμε ομάδα ευθύνης, που θα πηγαίνει τακτικά. Να πάρουμε πρωτοβουλίες. Ένα σοβαρό πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν ιατροφαρμακευτική φροντίδα! Να διεκδικούμε π.χ. δωρεάν περίθαλψη, προληπτικές εξετάσεις, δωρεάν στολές για την πρακτική άσκηση, σίτιση, κλπ. Σπουδαστές του ΟΑΕΔ κάνουν πρακτική άσκηση στα νοσοκομεία έναντι μισθού πείνας. Από τη μια καταργείται η μονιμότητα και από την άλλη οι τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό καλύπτονται από τα παιδιά αυτά. Να μπει θέμα να συσταθούν οργανικές θέσεις και να γίνουν προσλήψεις. Να μη χρησιμοποιούνται οι σπουδαστές σαν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό αλλά να έχουν αμοιβές ανάλογες των μόνιμων και να εκπαιδεύονται».

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

____________

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP