Μαζική και δυναμική συγκέντρωση συνταξιούχων

>> Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017


Μεγάλη συνταξιουχική συγκέντρωση με τη συμμετοχή συνταξιούχων από όλες τις πόλεις της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 13 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη. Οι συνταξιούχοι διαδήλωσαν την απόφασή τους να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στα νέα μέτρα που τους σπρώχνουν στον Καιάδα και προανήγγειλαν κλιμάκωση της πάλης με επόμενους μεγάλους σταθμούς τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στην Αθήνα στις 15 Ιούνη (10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης), στη Λέσβο στις 16 Ιούνη (στο Εργατικό Κέντρο) και στην Κρήτη στις 21 Ιούνη (στο Ρέθυμνο).

Στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου και στην πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης συμμετείχαν χιλιάδες συνταξιούχοι που ξεκίνησαν με τα λεωφορεία (40) από κάθε μέρος της Βόρειας Ελλάδας και αντάμωσαν με τους συναδέλφους τους της Θεσσαλονίκης. 
Από το βήμα της συγκέντρωσης χαιρέτισαν ο Χρήστος Σαλονικιός, πρόεδρος Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, η Εύη Χαρακλιά, πρόεδρος Συνταξιούχων Δημοσίου Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος Τρεμπελής, πρόεδρος Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας, ο Παναγιώτης Κάλπης, πρόεδρος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιωαννίνων, ο Γιώργος Ρούσας, πρόεδρος συνταξιούχων ΙΚΑ Βόλου, ο Κώστας Πανταζίδης, πρόεδρος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αλεξανδρούπολης και η Άννα Μπαλτοπούλου, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.
Ο Π. Τάτσης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των μέτρων μέσα από τα οποία μέχρι το 2021 θα αφαιρεθούν 7,8 δσ.ς ευρώ από τους συνταξιούχους. Σημείωσε ότι στον ΟΑΕΕ υπάρχουν περισσότεροι από 2.000 ηλικιωμένοι ΕΒΕ που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας και δεν λαμβάνουν σύνταξη γιατί δεν μπορούν να μπουν στη ρύθμιση για συμψηφισμό των χρεών καθώς αδυνατούν να πληρώσουν. Τόνισε ότι όλος ο πλούτος που υπάρχει στη χώρα μας δημιουργήθηκε από τις γενιές των συνταξιούχων, το μόχθο τους και, όπως είπε, «από αυτόν τον πλούτο διεκδικούμε το μεράδι μας».
Ο Δήμος Κουμπούρης είπε ότι η κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη και αυτές που θα ακολουθήσουν σε Αθήνα και Κρήτη είναι η απάντηση των συνταξιούχων στα αντεργατικά - αντιασφαλιστικά μέτρα που έχουν επιβάλει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. «Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας γιατί δεν έχουμε άλλο δρόμο από το δρόμο του αγώνα. Αυτό πρέπει να το πιστέψουμε βαθιά. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα μέτρα δεν έχουν τελειώσει. Τα μέτρα θα συνεχιστούν εάν ο εργαζόμενος λαός, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, οι συνταξιούχοι, όλοι όσοι υποφέρουν, δεν βάλουν φραγμό σε αυτές τις πολιτικές μέσα από τον ενωμένο αγώνα τους.
(...) Μας προορίζουν για τον Καιάδα. Τα παιδιά μας τα θέλουν δούλους με μεροκάματα πείνας να μην έχουν κοινωνική ασφάλιση, ούτε ωράρια εργασίας. Εμείς που είμαστε στους δρόμους υπερασπιζόμαστε αυτά τα δικαιώματα. Άλλος δρόμος από το δρόμο της ενότητας και του αγώνα δεν υπάρχει».
Από το βήμα της συγκέντρωσης κάλεσε τους συνταξιούχους σε μαζική συμμετοχή και στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση που θα γίνει στις 24 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη.
Οι συνταξιούχοι διεκδικούν: Την απόδοση στο ακέραιο κύριων και επικουρικών συντάξεων, του ΕΚΑΣ, των μερισμάτων, την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης, την άμεση έκδοση και καταβολή των συντάξεων που εκκρεμούν. Παλεύουν για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών και φορομπηχτικών νόμων, για την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.
Στη συγκέντρωση διαβάστηκε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, που δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στους συνταξιούχους και σε όλο τον ελληνικό λαό και στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις - διαδηλώσεις των συνταξιούχων. Την συγκέντρωση άνοιξαν τραγούδια του αγώνα.
Ακολούθησε μαχητική πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Οι συνταξιούχοι με τα πανό και τα συνθήματά τους πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους και σάλπισαν παλλαϊκό αγωνιστικό ξεσηκωμό για να μπει τέρμα στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του εργαζόμενου λαού για να εξασφαλίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου. «Τέρμα πια στον εμπαιγμό ή με το κεφάλαιο ή με το λαό», «Οι κόκκινες γραμμές σας είναι μια απάτη νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» διαδήλωσαν.
Έξω από το ΥΜΑΘ ανακοινώθηκε ότι το ψήφισμα με τα αιτήματα των συνταξιούχων θα παραδοθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο την Πέμπτη, μέρα της πανσυνταξιουχικής κινητοποίησης στην Αθήνα. 


ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

____________

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP