ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ: Επείγει η εξασφάλιση πλήρους κρατικής χρηματοδότησης
>> Τρίτη 17 Ιουνίου 2014
Μπροστά στον άμεσο κίνδυνο να κλείσουν βρίσκονται δεκάδες κοινωνικές δομές σ' όλη τη χώρα, καθώς έχει σταματήσει η χρηματοδότησή τους και δεν υπάρχει πρόβλεψη από την κυβέρνηση για κάλυψη του κενού. Αντίθετα, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν ως «ιδέες» διάφορα σενάρια, που στοχεύουν να πληρώνεται το κόστος λειτουργίας των κοινωνικών δομών από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Παράλληλα, τεράστιο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν άμεσα στο σύνολό τους οι δήμοι της χώρας, καθώς σε ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού είτε λήγει η σύμβασή του είτε συνταξιοδοτείται και δεν αντικαθίσταται.
Την κατηγορηματική του αντίθεση σε μια τέτοια προοπτική εκφράζει το ΚΚΕ. Στη χτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελπίδα Παντελάκη τόνισε την ανάγκη να χρηματοδοτηθούν κατευθείαν και εξολοκλήρου από το κράτος οι κοινωνικές δομές, όπως τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ Με Ειδικές Ανάγκες, το «Βοήθεια στο Σπίτι» κτλ., αλλά και να δρομολογηθεί η μονιμοποίηση όλου του προσωπικού.
Κατά τη συζήτηση στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρός της, Κώστας Ασκούνης, περιορίστηκε σε αναφορές στις συναντήσεις του με κυβερνητικούς παράγοντες από τους οποίους ζήτησε να χρηματοδοτηθούν οι κοινωνικές δομές με το ποσό της περιόδου που μόλις τελείωσε «κατ' ελάχιστον», δηλαδή με όλα κι όλα 180 εκατομμύρια ευρώ, όταν οι ανάγκες είναι εξαιρετικά πολλαπλάσιες. Πρόσθεσε πως, αν υπάρξει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση, να καλυφθεί το κενό με ένα μέρος από το αδιάθετο του κοινωνικού μερίσματος.
Για την πορεία της χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση: Για την περίοδο 2013 - 2014, τα χρήματα που δόθηκαν για τις δομές έφτασαν τα 179 εκατομμύρια ευρώ που κάλυψαν 68.178 παιδιά, οι αιτήσεις έφταναν τις 90.000, έμειναν δηλαδή απ' έξω περισσότερα από 21.000 παιδιά και, παρ όλ' αυτά, η ΚΕΔΕ ζητά από το υπουργείο το ποσό των 180 εκατομμυρίων ευρώ που ήδη έχει αποδειχτεί ελάχιστο.
Παίρνοντας το λόγο, η Ελπίδα Παντελάκη, στο Διοικητικό Συμβούλιο, υπενθύμισε πως είχε ζητήσει από τις 29 Μάη με επιστολή της την άμεση σύγκληση του ΔΣ της ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση των έκτακτων ζητημάτων που αφορούν τις κοινωνικές δομές, τη «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ - ΜΕΑ και το ουσιαστικό πρόβλημα που έχει να κάνει με τους εργαζομένους. Προειδοποίησε «ότι τους επόμενους τρεις μήνες, με την ανάληψη των νέων δημοτικών Αρχών, αν δεν αντιμετωπιστούν κάποια ζητήματα τώρα, θα καταρρεύσουν κάποιες δομές».
Στη συνέχεια τόνισε ότι η ΚΕΔΕ όχι μόνο δεν πρέπει να ζητά «το ελάχιστον», δηλαδή τα ποσά που δόθηκαν την περίοδο 2013 - 2014, αντίθετα, «πρέπει να πούμε στην κυβέρνηση, στη νέα πολιτική ηγεσία, ότι πρέπει να εγγυηθεί τη χρηματοδότηση για να υπάρχουν αυτές οι δομές, αλλά και να παρθούν μέτρα και για νέες δομές, γιατί οι ανάγκες είναι τεράστιες. Ομως πολύ περισσότερο γι' αυτές τις δομές».
Παράλληλα στάθηκε στο σημαντικό, όπως το χαρακτήρισε, πρόβλημα με το προσωπικό. «Πρέπει να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων και να δρομολογηθεί μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά και να προσληφθεί επιπλέον μόνιμο προσωπικό. Αυτή πρέπει να είναι η πρόταση που πρέπει να κάνει η ΚΕΔΕ στην κυβέρνηση. Να εγγυηθεί το κράτος τη μισθοδοσία του προσωπικού και αυτών των δομών. Να αξιοποιηθούν φυσικά και τα κοινοτικά κονδύλια γι' αυτές τις ανάγκες. Αυτά φυσικά αφορούν και το "Βοήθεια στο Σπίτι" και, μιλώντας για το προσωπικό, να μην ισχύσει και να ακυρωθεί ο νόμος που έχει ψηφίσει με την κατ' οίκον φροντίδα συνταξιούχων, που ουσιαστικά πετάει στο δρόμο και τους χρήστες των υπηρεσιών, αλλά και το προσωπικό».
Η Ελ. Παντελάκη αναφέρθηκε επίσης στο κρίσιμο ζήτημα της έλλειψης εργαζομένων στους δήμους, «σε νευραλγικούς μάλιστα τομείς, όπως είναι η καθαριότητα και οι παιδικοί σταθμοί. Φυσικά, υπάρχει και άλλη περίπτωση, πολύ σοβαρή επίσης, οι καθαρίστριες στα σχολεία που είναι απλήρωτες. Στο τέλος του χρόνου απολύονται όχι γιατί λήγει η σύμβασή τους, αλλά γιατί δεν υπάρχει σύμβαση». Γι' αυτό, είπε πως «η ΚΕΔΕ πρέπει να ζητήσει προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού, στο όνομα όλων των δημάρχων της χώρας, απερχόμενων και νέων. Να καταργηθεί η ρήτρα της μίας πρόσληψης για πέντε αποχωρήσεις. Διαφορετικά, με τη λήξη της περιόδου που ισχύει αυτή η ρύθμιση, πάνω από το 70% των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων συνταξιοδοτείται ή δε θα υπάρχει προσωπικό». Για τα προγράμματα της ΕΕ, σημείωσε ότι βεβαίως και πρέπει να αξιοποιηθούν, "γιατί χρήματα του λαού είναι", αλλά να αξιοποιηθούν εκεί που έχει ανάγκη ο λαός, όπως στις κοινωνικές δομές κτλ.
Κατά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ στάθηκε στα λεγόμενα της Ελ. Παντελάκη, συμφωνώντας με τη θέση της ότι πρέπει να γίνουν μόνιμες δομές και να επιμείνει η ΚΕΔΕ σε αυτό, με σταθερές θέσεις εργασίας. Αναφερόμενος σε μια υπόσχεση του υφυπουργού Εργασίας Β. Κεγκέρογλου ότι θα δοθούν 140 εκατομμύρια, σημείωσε ότι, ακόμα κι αν δοθούν, δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα. Μιλώντας ειδικότερα για τις κοινωνικές δομές είπε: «Κάποιες φορές δεν πρέπει να συγκρίνονται οι δομές. Η χρηματοδότηση στα ΚΔΑΠ, το 2012, μειώθηκε κατά 50%, ενώ το 2013 "κόπηκαν" 22% στα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ. Σε συνδυασμό με τη μείωση των παιδιών που είχαμε το 2012, σημαίνει ότι για τουλάχιστον 100 δομές από τις 450 που είναι σύνολο, αν πέσει έστω και ένα ευρώ φέτος η χρηματοδότηση, με μαθηματική ακρίβεια θα έχουμε το κλείσιμο των δομών αυτών. Δε θα καλυφθούν ούτε μισθοδοσίες, ούτε λειτουργικά έξοδα που ενδεχομένως έχουν κάποιοι δήμοι». Οσο για την «ευρωπαϊκή» οδηγία, όπως ακούστηκε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, που τονίζει πως ίσως να χρειάζεται συμμετοχή των γονιών με ένα είδος «μηνιαίας συνδρομής», είπε πως «είμαστε απόλυτα αντίθετοι».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου