ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

>> Δευτέρα 21 Μαΐου 2018


Ανακοίνωση της ΕΟΑΝΣΛ και των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων Τσαριτσάνης, Αραδοσιβίων, Σαρανταπόρου, Ποταμιάς, Βαλανίδας και Ολύμπου

Συνάδελφοι κτηνοτρόφοι,
Αντιμετωπίζουμε οξυμμένα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή μας και τη δυνατότητά μας να συνεχίσουμε να παράγουμε. Η άγρια φορολογία, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, οι μεγάλες εισφορές στον ΕΛΓΑ χωρίς κανένα αντίκρισμα στην αποζημίωση, τα κάθε είδους χαράτσια, όπως ο ΕΝΦΙΑ, παίρνουν από τις τσέπες μας πάνω από το 50% του καθαρού εισοδήματος μας.
Οι τιμές πώλησης γάλακτος και κρέατος καταγράφουν συνεχόμενη μείωση, ενώ το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο: ζωοτροφές, υπέρογκη τιμή του ρεύματος, κτηνίατρος εκτροφής, ηλεκτρονικές σημάνσεις και εμβόλια που βαραίνουν αποκλειστικά την τσέπη του κτηνοτρόφου.

Υπάρχουν αιτίες και ένοχοι για τα προβλήματά μας.

Είναι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που συνεχίζει τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων και που όλες μαζί συνέβαλλαν στη συνεχή μείωση του εισοδήματός μας. Είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στα πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ και του ΠΟΕ, της ασυδοσίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο γάλα και το κρέας όπως και της CETA, της αθρόας εισαγωγής γάλακτος.
Με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, μια χούφτα μεγαλοβιομήχανοι στο χώρο του γάλακτος καθορίζουν τις χαμηλές τιμές στο προϊόν μειώνοντας συνεχώς το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Ακριβώς αυτή είναι η περίφημη οικονομία της αγοράς, ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, ότι «η αγορά καθορίζει τις τιμές» που ακούνε οι κτηνοτρόφοι από την κυβέρνηση. Είναι η ασυδοσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να αγοράζουν πάμφθηνα από τον κτηνοτρόφο και να πουλάνε πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση, το γάλα και το κρέας.
Να επισημανθεί ότι δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι στην αθρόα εισαγωγή γάλακτος κυρίως από χώρες της ΕΕ, καθώς η συνθήκη του Μάαστριχτ επιτρέπει την ελεύθερη εισαγωγή εμπορευμάτων και προϊόντων, και σε καμιά περίπτωση δεν τηρείται το ισοζύγιο εισαγωγής του γάλακτος.
Ιδιαίτερα χαμηλή είναι η τιμή στο κρέας και σε πολλές περιπτώσεις οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να το διαθέσουν και να το πουλήσουν. Και στο κρέας γίνονται αθρόες εισαγωγές κυρίως από χώρες της ΕΕ και «ελληνοποιήσεις» χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο.
Η δημιουργία «διεπαγγελματικής» στο γάλα που διαφημίζεται ως επιτυχία τόσο από την κυβέρνηση όσο και από συνδικαλιστικούς φορείς των κτηνοτρόφων δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να λύσει τα ζητήματα ελέγχου και ποιοτικών χαρακτηριστικών στο γάλα, της τιμής αλλά και της έγκαιρης πληρωμής χωρίς «φέσια» στους κτηνοτρόφους. Βάζουν στην διεπαγγελματική κυριολεκτικά τον λύκο (μεγάλες βιομηχανίες) να φυλάει τα πρόβατα (κτηνοτρόφοι που θα ξεκληριστούν αλλά και μικροί τυροκόμοι που θα καταστραφούν από τον ανταγωνισμό). Καμιά διεπαγγελματική οργάνωση, σε κανένα προϊόν από όσες λειτουργούν, δεν έλυσε αυτά τα ζητήματα.
Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες όμως και σε συνδικαλιστικούς φορείς των κτηνοτρόφων (ΠΕΚ-ΣΕΚ, άλλες Ομοσπονδίες), που βάζουν πλάτη να περάσουν όλες αυτές οι πολιτικές και πάνω από όλα δεν κάνουν καμιά προσπάθεια για ουσιαστική ενημέρωση και κινητοποίηση των κτηνοτρόφων. Είτε είναι άφαντες, είτε στηρίζουν «με τα μπούνια» αυτές τις πολιτικές ως δήθεν λύση όπως κάνουν με την διεπαγγελματική.


Συνάδελφοι,
Η ΕΟΑΣΝΛ, η Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων Νομού Λάρισας και οι Αγροκτηνοτροφικοί Σύλλογοι επαρχίας Ελασσόνας σας καλούμε να πάρετε την υπόθεση της επιβίωσης στα χέρια σας, δυναμώνοντας και συμμετέχοντας στους αγροκτηνοτροφικούς συλλόγους, δημιουργώντας καινούργιους, και όλοι μαζί να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις με στόχους και πλαίσιο αιτημάτων που θα μας εξασφαλίζει τη δυνατότητα να παράγουμε και να ζούμε αξιοπρεπώς εμείς και οι οικογένειές μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • Καμιά μείωση της τιμής του γάλακτος και κρέατος. Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των κτηνοτρόφων.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα ώστε να μην πουλήσουμε τα κοπάδια μας.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής στο ρεύμα και τις ζωοτροφές. Με ευθύνη του κράτους να γίνονται οι έλεγχοι, τα εμβόλια, η σήμανση.
  • Ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνει επιτέλους ουσιαστικούς και πραγματικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο γάλα, καθώς και έλεγχο για το ισοζύγιο και τις ελληνοποιήσεις στο εισαγόμενο γάλα.
  • Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% τις απώλειες από τις ζωονόσους και τα άλλα φαινόμενα και την παραγωγή και το κεφάλαιο. Όσοι λένε για κτηνοτροφικό ΕΛΓΑ κοροϊδεύουν τους κτηνοτρόφους. Και κτηνοτροφικό τμήμα του ΕΛΓΑ να υπάρξει αν δεν αλλάξει ο κανονισμός πάλι δεν θα αποζημιώνονται οι απώλειες και κάθε χρόνο τα ασφάλιστρα θα αυξάνονται.
  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στα ζώα και την παραγωγή για τον καταρροϊκό πυρετό.

Οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι της επαρχίας Ελασσόνας
σας καλούμε να πάρετε όλοι μέρος στο ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
την Τετάρτη 6 Ιούνη και ώρα 12.00 το πρωί
στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

____________

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP