Για τις εξελίξεις στο γάλα

>> Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017


Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες μέρες στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, καθώς πληθαίνουν πληροφορίες και καταγγελίες για απότομη και μεγάλη μείωση στην τιμή του πρόβειου γάλακτος.
Οι τιμές που ανακοινώνονται αυτήν την περίοδο για το πρόβειο γάλα είναι περίπου 0,10 ευρώ κάτω σε σχέση με πέρυσι. Τιμές που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε το κόστος παραγωγής, πόσο μάλλον την επιβίωση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και των οικογενειών τους.
Επίσης οι κτηνοτρόφοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα με υποχρεώσεις και άμεσες ανάγκες, γίνονται έρμαιοι στις ορέξεις των εμπόρων, που απ’ ότι φαίνεται πέρα από τους «ανταγωνισμούς» μεταξύ τους, μια χαρά τα βρήκαν και συμφώνησαν να χαράξουν κοινή στρατηγική. Μέσω των λεγόμενων «προκαταβολών» που παίρνουν από τους βιομήχανους και μεγαλοτυροκόμους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, συμφωνούν σε «ανοιχτές τιμές», χωρίς καμία εξασφάλιση και προστασία.
Το έδαφος, στρώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Πέρα από αδικαιολόγητες και απρόβλεπτες μειώσεις που υπήρξαν, δεν έλειψαν -για παράδειγμα στην περιοχή της Ελασσόνας- φαινόμενα απληρωσιάς και «πιστολιές» ή μετακύληση «ζημιών» στους παραγωγούς (περίπτωση συνεταιρισμού ΓαλαΕλασ).
Με τον τρόπο αυτό επικυρώνεται μια κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τους τελευταίες μήνες, με τους κτηνοτρόφους πλέον να μην έχουν άλλη επιλογή από το να πουλήσουν «κοψοχρονιά» την παραγωγή τους.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πιστή συνεχιστής της πολιτικής ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς των προηγούμενων κυβερνήσεων και της ΕΕ, είναι συνένοχη. Όλο το προηγούμενο διάστημα συμμετείχε ενεργά με μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις και μέτρα στη διαμόρφωση της κατάστασης. Θυμίζουμε πως με το τρίτο μνημόνιο και την υιοθέτηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ καταργήθηκε το όριο ζωής στο γάλα, που εμπόδιζε σ’ ένα βαθμό τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος.
Επίσης, με τον πρόσφατο νόμο για τη «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις», στηρίζει την κερδοφορία των μονοπωλίων και ρυθμίζει ορισμένους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής, διανομής και εμπορίας νωπών και ευαλλοίωτων τροφίμων, ενώ δεν εξασφαλίζει ικανοποιητικές κατώτερες τιμές στα προϊόντα ούτε και την άμεση πληρωμή με την παράδοση των προϊόντων. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για «τις ανοιχτές τιμές» που δίνουν εμποροβιομήχανοι, ότι έτσι λειτουργεί η «ελεύθερη οικονομία της αγοράς», δηλ. ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης απέναντι στους παραγωγούς και τη λαϊκή κατανάλωση.
Πάγιος στόχος αυτών και όλων των άλλων μέτρων, των μνημονιακών, αντιαγροτικών πολιτικών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που υπηρέτησαν και υπηρετούν με ζήλο τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονοδρόμου είναι η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής, του ζωικού κεφαλαίου, σε λίγους μεγαλοαγρότες- μεγαλοκτηνοτρόφους και τους μονοπωλιακούς ομίλους του κλάδου, η εξασφάλιση υψηλής κερδοφορίας των μονοπωλίων, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων και των βιομηχάνων και η άγρια εκμετάλλευση όσων μεσαίων παραγωγών απομείνουν. Είναι ο «προάγγελος» του παραμυθιού της «δίκαιης ανάπτυξης» που οραματίζεται η κυβέρνηση και στην αγροτική οικονομία και προπαγάνδισε ο πρωθυπουργός, αξιοποιώντας την ικανότητά του στην εξαπάτηση του λαού, στο «αναπτυξιακό συνέδριο» που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, μαζί με τον περιφερειάρχη της ΝΔ και τους δημάρχους.
Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Να οργανώσουν άμεσα την πάλη τους, μέσα απ’ το οργανωμένο κίνημα που εκφράζεται απ’ τους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους και την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, γυρίζοντας την πλάτη στους διάφορους γνωστούς συμβιβασμένους αγροτοσυνδικαλιστές και την γνωστή «Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας», που τελευταία κάνει και το διαμεσολαβητή των παραγωγών με τους βιομήχανους ή «θολώνει» επίτηδες τα νερά ως προς τις πραγματικές αιτίες της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και πλήττει τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο οδηγώντας τον στο ξεκλήρισμα. Υπηρετούν ακριβώς αυτά τα μεγάλα συμφέροντα και σπέρνουν την απογοήτευση και τις χαμηλές απαιτήσεις με στόχο τη διάλυση του κινήματος.
Είναι προφανής η στόχευση, να προχωρήσει πιο γρήγορα η παραπέρα συγκέντρωση της γης, της  παραγωγής και της εμπορίας των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων στα χέρια λίγων αγροτοεπιχειρηματιών και μονοπωλιακών ομίλων. Οι ακόμα χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα μας, τα πιο ακριβά αγροτικά μέσα και εφόδια, η υπέρογκη φορολογία, η μεγάλη αύξηση στα ασφάλιστρα (ΟΓΑ/ΕΦΚΑ) και άλλα χαράτσια, φέρνουν πιο κοντά το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.
Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, να οργανωθούν, να μαζικοποιήσουν τους Συλλόγους τους, να παλέψουν ενιαία, διεκδικώντας:
·Κατώτερη εγγυημένη τιμή στο γάλα και στο κρέας.
·Άμεση πληρωμή των προϊόντων τους.
·Κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και αγροτικά εφόδια.
·Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή.

Καλούμε τους κτηνοτρόφους και γενικότερα τους παραγωγούς της υπαίθρου να βγάλουν βαθιά πολιτικά συμπεράσματα απ’ τα δεινά που τους προσφέρει η καπιταλιστική ανάπτυξη και που δεν είναι ούτε συγκυριακά ούτε προσωρινά, αλλά μόνιμα. Το μέλλον τους βρίσκεται σ’ ένα δρόμο ανάπτυξης που θα σχεδιάζεται και θα στηρίζεται κεντρικά, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Χρειάζεται άλλη εξουσία, στα χέρια των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που θα οργανώσει την κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή μέσα από παραγωγικούς συνεταιρισμούς, με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων και τεχνολογιών, με την απαραίτητη κατανομή επιστημονικού και εργατικού δυναμικού, ώστε η παραγωγή να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες με ποιοτικά και φτηνά προϊόντα.
Οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα απ’ την κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, όταν η εργασία τους, η υγεία τους, οι συνθήκες διαβίωσής τους, θα είναι διασφαλισμένα και δεν θα εξαρτιούνται απ’ τις καιρικές συνθήκες, απ’ τις ορέξεις τυροκόμων και βιομηχάνων, τραπεζών, από αστικές κυβερνήσεις και κόμματα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.
Συμπαραταχθείτε, ενισχύστε το ΚΚΕ !!!!


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΚΕ 

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

____________

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP