Απλήρωτοι οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας

>> Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017



Η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ καταγγέλλει το γεγονός ότι οι καπνοπαραγωγοί των δύο Ομάδων Παραγωγών της περιοχής της Ελασσόνας, είναι απλήρωτοι -για πάνω από 8μήνες- από την «ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ». Ήδη έχουμε μπει στη νέα καλλιεργητική περίοδο με τα έξοδα των παραγωγών να τρέχουν, τόσο των καλλιεργειών όσο και των οικογενειακών, αντιμετωπίζοντας σοβαρό θέμα επιβίωσης. Το πρόβλημα αφορά και χιλιάδες καπνοπαραγωγούς σε όλη την Ελλάδα, για ποσότητες που παραδόθηκαν το 2016.
Την ίδια ώρα, η γνωστή πολυεθνική επεξεργασίας και εμπορίας καπνών έχει αφήσει απλήρωτους και τους 500 εργαζόμενους που απασχολεί (οι 300 αποτελούν εποχικό προσωπικό), επικαλούμενη έλλειψη χρηματοδότησης και παύση των εξαγωγών της, ενώ η παραγωγή δεν μειώθηκε, παραγγελίες υπήρχαν, οι αποθήκες ήταν γεμάτες με εμπορεύματα. Οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από τις 10 Μάρτη. 
Ο όμιλος «ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ» έχει παρουσία σε οκτώ χώρες με εργοστάσια και θυγατρικές εταιρείες. Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας καπνών στον κόσμο, πίσω από τρεις αμερικανικές πολυεθνικές. Μία από τις πιο κερδοφόρες και ανταγωνιστικές εταιρείες παγκοσμίως όλα αυτά τα χρόνια -το 2015 εμφάνισε κέρδη 105 εκ. ευρώ- μείωσε μισθούς, εντατικοποίησε την εργασία, άφησε απλήρωτους τους εργαζόμενους αλλά και τους παραγωγούς- αγρότες, αξιοποίησε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο όπως διαμορφώθηκε τόσο από τις προηγούμενες όσο και τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και το νέο «αναπτυξιακό νόμο» (π.χ. φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, διευκολύνσεις χρηματοδότησης και δανειοδότησης κ.τ.λ.).
Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας «Προνομιούχος ΑΕ Γενικών Αποθηκών Ελλάδος» (ΠΑΕΓΑΕ) έχει δεσμεύσει επεξεργασμένα καπνά του ομίλου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά σε τυχόν ελλείμματα ποσοτήτων καπνού για τις οποίες είχαν εκδοθεί τίτλοι αποθήκευσης. Μέρος αυτών των τίτλων η εταιρεία το χρησιμοποίησε για να πάρει δάνεια, κυρίως από ξένες τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank.
Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στην «ΚΑΠΝΙΚΗ» διεκδικούν περίπου 1,2 εκατ. ευρώ δεδουλευμένα ενώ η οφειλή προς τους παραγωγούς ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ. Άλλοι υπολογισμοί φτάνουν το ποσό στα 7,6 εκ. ευρώ.
Ανεξάρτητα από τα παιχνίδια που παίζονται σε επιχειρηματικό επίπεδο, το ζήτημα είναι ότι η καπνοκαλλιέργεια αν και ήταν από τις πιο δυναμικές στη χώρα μας συρρικνώθηκε λόγω των κανονισμών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), παρόλο που η ΕΕ είναι ελλειμματική και εισάγει καπνά για τις ανάγκες της καπνοβιομηχανίας.
Τα τελευταία χρόνια αρχίζουν και πάλι να καλλιεργούνται αρκετά στρέμματα με καπνό, ωστόσο η ταλαιπωρία και τα βάσανα των καπνοκαλλιεργητών δεν έχουν τέλος από την εκμετάλλευση των καπνεμπόρων και την «απληρωσιά» και πιο συγκεκριμένα της εταιρίας που μονοπωλεί σχεδόν τον συγκεκριμένο κλάδο.
Θύματα αυτής της κατάστασης και αυτής της πολιτικής είναι και οι καπνοπαραγωγοί της επαρχίας Ελασσόνας. Που αν και εδώ και μήνες πούλησαν και παρέδωσαν την παραγωγή τους, παραμένουν απλήρωτοι, ενώ την ίδια ώρα τρέχουν τα χρέη τους στους προμηθευτές τους για τα καλλιεργητικά τους έξοδα, τις τράπεζες και τις εφορίες, τον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ κλπ. Έτσι όχι μόνον στερούνται και αυτά τα ελάχιστα έσοδα που περίμεναν από την παραγωγή τους αλλά από πάνω βρίσκονται και καταχρεωμένοι.
Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κάνουν πλάτες στους εμπόρους που συνεχίζουν ασύδοτοι να λυμαίνονται τον ιδρώτα των παραγωγών, οι οποίοι βλέπουν συνεχώς το εισόδημα τους να συρρικνώνεται από την άγρια φορολογία, το υψηλό κόστος παραγωγής, την άρση της προστασίας των προϊόντων τους, δεδομένου πως οι μικρομεσαίοι παραγωγοί είναι τελείως εκτεθειμένοι στους εκβιασμούς των εμπόρων.
Τέτοιες περιπτώσεις αναδεικνύουν τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής παραγωγής και στον αγροτοδιατροφικό τομέα, την περιώνυμη «εξωστρέφεια» που επικαλούνται συγκυβέρνηση και αντιπολιτευτικά κόμματα καθώς  και τα παιχνίδια των ανταγωνισμών των μονοπωλιακών ομίλων με μόνιμα θύματα εργαζόμενους και παραγωγούς.
Από δω προκύπτει η αναγκαιότητα ενός άλλου δρόμου και στην Αγροτική παραγωγή με κοινωνικοποιημένες τις μεταποιητικές μονάδες, παραγωγικό Συνεταιρισμό των μικρών και μεσσαίων παραγωγών, με Κεντρικό σχεδιασμό που θα παίρνει υπόψιν τις δυνατότητες και τις διατροφικές ανάγκες της χώρας, υπολογίζοντας και την προοπτική των αμοιβαίων  και επωφελών διακρατικών συνεργασιών μακριά απ’ το κυνήγι του κέρδους και των καπιταλιστικών ανταγωνισμών.
Υιοθετούμε τα αιτήματα των παραγωγών και των εργαζομένων της εταιρείας και ζητάμε να ικανοποιηθούν άμεσα τα εξής:
- Άμεση εξόφληση στο σύνολο των χρωστούμενων όλων των παραγωγών από την εταιρεία.
- Πάγωμα όλων των χρεών προς τρίτους (δάνεια από τράπεζες, καλλιεργητικά μέσα, εφόδια, ΟΣΔΕ, εφορία κλπ.).
- Καμία διακοπή από τις πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, Ύδρευση, ΟΤΕ).
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα σύμφωνα με το κόστος παραγωγής με κρατική παρέμβαση.

Λόγω του μεγέθους τους προβλήματος, και της πανελλαδικής του διάστασης, στηρίζουμε την προσπάθεια να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για πανελλαδικό συντονισμό από τους καπνοπαραγωγούς που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα καθώς και από τους εργαζόμενους της ίδιας εταιρείας οι οποίοι είναι και αυτοί απλήρωτοι.
Με συντονισμό και ενιαίο μαχητικό αγώνα μπορούν να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών τους και βέβαια να πληρωθούν τον ιδρώτα τους. Χωρίς να χρειάζεται να κινηθούν με χρονοβόρες και με μεγάλο κόστος πολύπλοκες νομικές διαδικασίες, παίζοντας έτσι και το παιχνίδι που θέλει η «ΚΑΠΝΙΚΗ» στα αλισβερίσια που έχει με τις τράπεζες.
Ο αγώνας των φτωχών αγροτών είναι και αγώνας της εργατικής τάξης. Η αιτία των προβλημάτων είναι κοινή και επομένως οι αγώνες μας πρέπει να έχουν την υποστήριξη του ενός με του άλλου. Το «όλοι για έναν και ένας για όλους» ισχύει για το εργατικό και για το αγροτικό κίνημα.


 ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

____________

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP