Η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ελασσόνα

>> Τετάρτη 3 Μαΐου 2017


Μαζική μαχητική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική που προωθείται μέσα από τις διαπραγματεύσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την ΕΕ και το ΔΝΤ έστειλαν οι εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και γυναίκες που συμμετείχαν στη φετινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ελασσόνα, ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα του Σωματείου Οικοδόμων, της προσωρινής διοίκησης του σωματείου Ιδιωτικών Τεχνικών Υπαλλήλων Ελασσόνας και των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων της περιοχής.
Η πρωτομαγιάτικη απεργιακή κινητοποίηση αποτελεί βήμα κλιμάκωσης για την απεργία στις 17 Μάη, συμβάλλοντας στην ετοιμότητα για άμεση απεργιακή απάντηση σε περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει νωρίτερα για ψήφιση το νέο αντιλαϊκό πακέτο.
«Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά!» είναι το κεντρικό σύνθημα των φετινών αγωνιστικών εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά σε ολόκληρη τη χώρα, θέτοντας στο επίκεντρο την πάλη ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σαρανταπόρου, άνοιξε την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση απευθύνοντας εκ μέρους της ΕΟΑΝΣΛ τον παρακάτω χαιρετισμό:
Συνάδελφοι,
Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά με οργάνωση της πάλη μας ενάντια στο ξεκλήρισμα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.
Εκ μέρους των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων της επαρχίας Ελασσόνας, χαιρετίζουμε τη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση, μαζί με τους συμμάχους μας στους αγώνες, τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, διαδηλώνοντας ενάντια στην πολιτική που χτυπάει αλύπητα το φτωχό λαό για να εξασφαλίζει μεγάλα κέρδη σε μια χούφτα μονοπώλια, ντόπια και ξένα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, έχουν συμφωνήσει με τους “θεσμούς”, την ΕΕ και το ΔΝΤ, για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και με εκβιασμούς και απειλές ζητούν την ανοχή μας.
Αυτά τα νέα μέτρα πλήττουν άγρια τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, όπως όλο το φτωχό λαό. Το πετσόκομμα του αφορολόγητου, που κατακτήσαμε με το σκληρό αγώνα μας στα μπλόκα, οι νέες δραστικές μειώσεις στις συντάξεις κι όλα τα άλλα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της διαβόητης “αξιολόγησης”, θ’ αυξήσουν κι άλλο την ανέχεια και τη φτώχεια στον αγροτικό κόσμο, θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τη ζωή μας στα χωριά.
Όλοι στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά!
Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ματώνουμε για τα κέρδη των μονοπωλίων στην ειρήνη και στους πολέμους τους! Στηρίζουμε το ψήφισμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και Απαιτούμε:
§    Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς. Να γυρίσουν πίσω οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.
§    Όχι πολεμικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ, αλλά για τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Όχι στην αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.
§    Όχι στο εθνικιστικό μίσος. Απομόνωση της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής
§    Να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές και ξένες βάσεις.

Αγρότες - αγρότισσες
Συνεχίζουμε την πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων την ΚΑΠ, την ΕΕ, το ΔΝΤ, που οδηγεί στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια, ξεκληρίζοντας εκατοντάδες μικρομεσαίους παραγωγούς. Ενάντια στους μονοπωλιακούς ομίλους που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους.
Παλεύουμε για μια εντελώς διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας που θα διασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στο μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο και καλύτερη ζωή στο χωριό, επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.
Δύναμη και προοπτική στην πάλη μας δίνει η κοινή μας δράση με τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ανοίγει το δρόμο για ανατροπή της πολιτικής και της ανάπτυξης που μας ξεκληρίζει.
Κολίγοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε.
Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας!

Δυναμώνουμε τους αγώνες μας! Πιο μαζικά, πιο δυναμικά στο δρόμο της αντεπίθεσης!

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Παναγιώτης Νούσιας, Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχομεσαίοι αγρότες, νέοι και νέες,

Με τη συγκέντρωσή μας σήμερα τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, οργανώνοντας εδώ και τώρα την πάλη μας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Απεργούμε! Και ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Η αντεργατική - αντιλαϊκή βαρβαρότητα δεν έχει τέλος αν δεν την σταματήσουμε με τη δύναμη της οργάνωσής μας, με την απόφασή μας να την ανατρέψουμε!
Πάνω στις προηγούμενες αιματηρές ανατροπές στη ζωή μας, έρχονται να προσθέσουν νέα μέτρα για την ενίσχυση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων για την καπιταλιστική ανάκαμψη.
Κυβέρνηση- ΕΕ- ΔΝΤ, μαζί με τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο έχουν συμφωνήσει σε όλα, και με εκβιασμούς και απειλές θέλουν την ανοχή και συνενοχή των εργαζομένων
-       για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων,
-       νέα μείωση μισθών και μεροκάματων,
-       νέα άγρια φοροληστεία με την μείωση του αφορολόγητου,
-       νέα επιδρομή στις συντάξεις,
-       περιορισμό και απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης,
-       θεσμοθέτηση της ανταπεργίας για τους εργοδότες,
-       εφαρμογή ειδικών οικονομικών ζωνών άγριας εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους και φορολογικού παραδείσου για τα αφεντικά,
-       πλειστηριασμούς για τα σπίτια του λαού,
-       ενεργοποίηση αυτόματου κόφτη για τις κοινωνικές παροχές σε υγεία, παιδεία και πολλά άλλα.
Καμία αναμονή, καμία ανοχή! Όλοι στον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, εργοστάσιο το εργοστάσιο, γραφείο το γραφείο, γειτονιά τη γειτονιά, στα χωριά, παντού! Μόνο αυτός ο δρόμος υπάρχει για τους εργαζόμενους!
Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε!
Η καπιταλιστική ανάπτυξη που επιδιώκουν θα θεμελιωθεί στην άγρια εκμετάλλευση, με την φθηνή δουλειά χωρίς δικαιώματα, με την καταστολή στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες, με την καταλήστευση άλλων λαών, με το αιματηρό ξαναμοίρασμα των ενεργειακών πηγών, των αγορών, των δρόμων μεταφοράς, το αιματηρό ξαναχάραγμα των συνόρων.
Αυτό το βλέπουμε ξανά να εξελίσσεται ολοζώντανο μπροστά μας. Ολόκληρες περιοχές βρίσκονται μέσα στη φωτιά από την Ουκρανία, τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και το Αιγαίο ως την Ανατολική Μεσόγειο, την Εγγύς και Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ο πόλεμος στη Συρία στον οποίο μπλέκονται ισχυρές καπιταλιστικές δυνάμεις όπως ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει ξεριζώσει εκατομμύρια άλλους και το δράμα των προσφύγων συνεχίζεται με τον εγκλωβισμό τους.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μπλέκει τη χώρα πιο βαθιά σε αιματηρούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, παίρνει ενεργά μέρος σε 13 Νατοϊκές επεμβάσεις από τα Βαλκάνια ως το Κέρας της Αφρικής. Σχεδιάζει την επέκταση των ΝΑΤΟϊκών βάσεων στη χώρα, όπως η Σούδα. Το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας όπως λέει η κυβέρνηση. Είναι η δολοφονική μηχανή των ιμπεριαλιστών, δεν αναγνωρίζει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα.
Όπου πήγε το ΝΑΤΟ έσπειρε το θάνατο και την καταστροφή.
Η ελληνική κυβέρνηση δίνει 4 δις ευρώ, το 2% του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκής χώρας, όσο ακριβώς οι αιματηρές περικοπές που συμφώνησε με ΕΕ και ΔΝΤ. Δίνει βάσεις, αεροδρόμια και λιμάνια, γη και ύδωρ στους φονιάδες των λαών. Συμμετέχει δραστήρια για το μοίρασμα των πετρελαίων, του φυσικού αερίου, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και αγωγών, των αγορών σε όφελος των συμφερόντων των ελληνικών μονοπωλιακών ομίλων.
-       Δεν θα ματώνουμε για τα κέρδη τους στην ειρήνη
-       Δεν θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους στον πόλεμο!

Οι Ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα, τα συνδικάτα, οι επιτροπές αγώνα και οι αγωνιστές συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ τιμούμε την πρωτομαγιά δυναμώνοντας την πάλη μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Καλούμε τα συνδικάτα, όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία μαζί με τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώνεις των χωρών της ευρύτερης περιοχής.
Σήμερα οι εργαζόμενοι της Ελασσόνας απ’ αυτή εδώ τη συγκέντρωση, το σωματείο Οικοδόμων, η προσωρινή διοίκηση του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, οι αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι,
Απαιτούμε:
-       Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εξελίσσονται και σε αυτές που ετοιμάζονται. Να γυρίσουν πίσω πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.
-       Όχι δαπάνες πολεμικές για το ΝΑΤΟ, αλλά για τις ανάγκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.
-       Όχι στην αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.
-       Όχι στο μίσος των εθνικιστών. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Απομόνωση σε όλους τους εργασιακούς χώρους της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.
-       Να κλείσει η βάση της Σούδας. Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Παράλληλα, ριχνόμαστε όλοι στη μάχη, δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της Πανελλαδικής Πανεργατικής απεργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις 17 του Μάη.
Αυτή η απεργία είναι στα χέρια των εργατών.
Να μη χαθεί χρόνος, συζητάμε και αποφασίζουμε με τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς μέσα από συλλογικές διαδικασίες για να μπουν στην οργάνωση της επιτυχίας της απεργίας περισσότεροι εργαζόμενοι. Για να μην περνάει η απογοήτευση, ο φόβος, η τρομοκρατία. Δίνουμε τη μάχη και είμαστε σε ετοιμότητα αν η κυβέρνηση φέρει τα μέτρα πιο πριν, θα απαντήσουμε άμεσα νωρίτερα.
Συνεχίζουμε τις αγωνιστικές παραδόσεις του κινήματός μας. Βαδίζουμε τον ίδιο δρόμο που χαράχτηκε από το Σικάγο του 1886, τη Θεσσαλονίκη του 1936, από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή, από τις χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές μέχρι τις μέρες μας!
Δυναμώνουμε την οργάνωσή μας, την ταξική ενότητά, την εργατική αλληλεγγύη!
Παλεύουμε για δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα στη βάση των σύγχρονων αναγκών μας!
Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, με την κοινωνική - λαϊκή συμμαχία μας, προχωράμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει, για τη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης!
Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

Στο τέλος οι συγκεντρωμένοι έγκριναν το παρακάτω ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά.
Η 1η Μάη μας βρίσκει στο μάτι του ιμπεριαλιστικού κυκλώνα. Οι εστίες των πολεμικών συγκρούσεων εκτείνονται από την Ουκρανία, τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και το Αιγαίο ως την Ανατολική Μεσόγειο, την Εγγύς και Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Στους ανταγωνισμούς εμπλέκονται ισχυρές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία και συμμετέχουν δραστήρια οι κυβερνήσεις των χωρών μας για το μοίρασμα των πετρελαίων, του φυσικού αερίου, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και αγωγών, των αγορών, σε όφελος των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων τους.
Ο πόλεμος στη Συρία, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κι έχει ξεριζώσει εκατομμύρια άλλους, είναι αποτέλεσμα ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, μιας πολύμορφης ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Δείχνει, πως ο καπιταλισμός, που αυξάνει τα πλούτη μιας "χούφτας" εκμεταλλευτών, “γεννά” την ίδια ώρα κρίσεις, κοινωνικά προβλήματα, τον πόλεμο, την προσφυγιά, με οδυνηρές συνέπειες για εκατομμύρια εργαζόμενους, λαϊκούς ανθρώπους.
Οι ιμπεριαλιστές με των λαών το αίμα τη γη ξαναμοιράζουν, για αυτό καλλιεργούν τις εθνικιστικές έχθρες ανάμεσα στους λαούς.
Στα Βαλκάνια έχουμε ζήσει την εμπειρία του αιματηρού και καταστροφικού διαμελισμού κρατών με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την αλλαγή των συνόρων.
Το ΝΑΤΟ εκτείνεται με στρατό και στόλο από τη Βαλτική μέχρι τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, τη Μεσόγειο, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας, τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων στην περιοχή, έναντι των ανταγωνιστών τους.
Η ολομέτωπη επίθεση που καταδικάζει την εργατική τάξη σε κάθε χώρα στην ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, αποτελεί τη μία όψη του νομίσματος της ταξικής πολιτικής.
Την άλλη όψη αποτελεί ο άδικος, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, που εξαπολύουν για τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων.
Μπροστά στο ενδεχόμενο γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης στην περιοχή μας, ορθώνουμε από τώρα τείχος προστασίας της εργατικής τάξης των χωρών μας, των λαών μας, σε κοινή δράση κι αλληλεγγύη μεταξύ τους και με τις συνδικαλιστικές μας οργανώσεις στην πρώτη γραμμή αυτής της πάλης.
Παλεύουμε για όλα τα δικαιώματά μας, διεκδικώντας ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργατικών, λαϊκών οικογενειών. Παλεύουμε ενάντια στην εκμετάλλευση και τους εκμεταλλευτές μας.
Αυτός ο αγώνας είναι άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα για καμία συμμετοχή των χωρών μας στον πόλεμο που προετοιμάζουν οι εκμεταλλευτές μας με την εξουσία τους, τις κυβερνήσεις τους, τις συμμαχίες τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενάντια στους εργαζόμενους άλλων χωρών.
Οι αστοί εμφανίζουν ως “εθνικό συμφέρον” το ταξικό τους συμφέρον για τα κέρδη τους και σε περίοδο “ειρήνης” και στον πόλεμο.
Δεν θα ματώνουμε για τα κέρδη τους, δεν θα γίνουμε κρέας στα κανόνια τους.
Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με την εργατική τάξη άλλων χωρών, με τους άλλους λαούς. Αντίθετα, μας ενώνει το κοινό συμφέρον της πάλης για μία ζωή χωρίς πλούτο και φτώχεια, χωρίς αφεντικά, αυτή είναι η ζωή που μας ανήκει.
Γι’ αυτό παλεύουμε για:
-  Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους εκτός συνόρων. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
-  Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.
-  Καμιά συμμετοχή σε στρατιωτικοπολιτική συμμαχία των καπιταλιστών.
-  Πάλη ενάντια στην αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.
-  Πάλη ενάντια στην περιστολή συνδικαλιστικών και άλλων ελευθεριών.
-  Λέμε όχι στις πολεμικές δαπάνες για δράση έξω από τα σύνορα, διεκδικούμε δαπάνες για κάλυψη των αναγκών της εργατικής, λαϊκής οικογένειας.
-  Αγώνας ενάντια στον εθνικισμό, το ρατσισμό, το σωβινισμό.
-  Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, αλληλεγγύη σε όλους τους λαούς.
Δεν μπαίνουμε κάτω από την ξένη, εχθρική για μας, σημαία της πλουτοκρατίας των χωρών μας και των συμμάχων τους. Υψώνουμε τη σημαία των συμφερόντων της εργατικής τάξης.
Παλεύουμε ενάντια στους άδικους πολέμους, για την εξάλειψη των αιτιών που τους προκαλούν.
Αλληλεγγύη το όπλο των λαών.
 Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

____________

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP