ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας για τις εκλογές του σωματείου ιδιωτικών τεχνικών υπαλλήλων Ελασσόνας

>> Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,
Οι εξελίξεις στον κλάδο και το μοίρασμα της αγοράς εις βάρος των εργαζομένων, εκφράζεται τόσο με το κλείσιμο μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και μικρομάγαζων που απασχολούσαν 1 με 2 υπαλλήλους. Η εικόνα της αγοράς στην Ελασσόνα, δείχνει ότι αρκετοί μικρέμποροι αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους, μη μπορώντας να αντέξουν τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση που γίνεται κυρίως στο χώρο των σούπερ μάρκετ, δείχνει την τάση ότι τελικά θα επικρατήσουν 3 με 4 αλυσίδες, ιδιαίτερα οι εξελίξεις με τον Μαρινόπουλο επιβεβαιώνουν μία τέτοια κατάσταση.
            Οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις, τα κλεισίματα των επιχειρήσεων είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης στον κλάδο, αποτέλεσμα ενός ισχυρού ανταγωνισμού μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με θύματά τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου, τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς προμηθευτές
Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την μεθόδευση που γίνεται στο ζήτημα της Κυριακής αργίας, ένα ζήτημα που είναι πάγιο αίτημα ισχυρών τμημάτων του εμπορικού και τουριστικού κεφαλαίου, τα συμφέροντα του οποίου υπηρετούν το κράτος και οι κυβερνήσεις, τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή. Παρά τη θετική για τους εργαζομένους απόφαση του ΣτΕ, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, οι εργαζόμενοι του κλάδου θα πρέπει να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να κάνουν δική τους υπόθεση το αίτημα για την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Να δυναμώσει η συμμαχία, η κοινή δράση με τους αυτοαπασχολούμενους ενάντια στα μονοπώλια στο εμπόριο.  
Έχουμε όμως και τις νέες μορφές Λευκές Νύχτες, Black Friday, Cyber Monday κτλ, που συντελούν στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης του ωραρίου στον κλάδο, στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εμποροϋπαλλήλων.
Σε κάθε περίπτωση αυτοί που βρίσκονται πάντα στην πιο δύσκολη θέση από όλες τις απόψεις, είναι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Η εργοδοσία χρησιμοποιώντας τον φόβο και την τρομοκρατία και με την απειλή της απόλυσης βεβαίως, λαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα που θα την κάνουν να την βγάλει όσο πιο φτηνά γίνεται.
Ακόμα και πριν βαρέσει κανόνι μία επιχείρηση, πρώτα από τους εργαζόμενους ζητάνε να βάλουν παραπάνω πλάτη, να κάνουν περισσότερες θυσίες. Ζητάνε να αλλάξουν οι συμβάσεις των εργαζομένων υπογράφοντας όρους που ευνοούν την εργοδοσία, δεν καταβάλλουν τους μισθούς, τα ένσημα, τους αναγκάζουν να πληρώνονται μέρος του μισθού τους με κουπόνια, τους βάζουν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, που σημαίνει 2 με 3 ημέρες δουλειά την εβδομάδα με τους εργαζόμενους να λαμβάνουν –αν λαμβάνουν- και τις αντίστοιχες αποδοχές, αλλαγή ωραρίων κατά πως βολεύει την εργοδοσία, απλήρωτες υπερωρίες κτλ. Κι όλα αυτά νόμιμα, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που απλόχερα έχουν προσφέρει οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια στην εργοδοσία, προκειμένου να μπορούν να κλείσουν την επιχείρηση τους με όσο λιγότερες επιβαρύνσεις γίνεται.
Πικρή εμπειρία υπάρχει και εδώ στην περιοχή μας από την  τοπική αλυσίδα ΣΜ ΛΑΡΙΣΑ, όπου πριν βρεθούν οι 600 εργαζόμενοι στον δρόμο, μέχρι και δάνεια έπαιρναν από τις τράπεζες, προκειμένου να βάλουν χρήματα για να σώσουν την επιχείρηση! Λίγο πριν «σκάσει» το κανόνι και πεταχτούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι, η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα είχε οξυνθεί στο όνομα της πλάτης που πρέπει να βάλουν όλοι για να σωθεί η εταιρεία, ενώ τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων συσσωρεύονταν, οι πληρωμές γίνονταν με κουπόνια.
             Αξιοποιώντας όλη αυτήν την πείρα που υπάρχει οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα τα οποία θα μας βοηθούν σε κάθε περίπτωση να διαμορφώνουμε και την ανάλογη στάση.
Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,
Εμείς, οι εργαζόμενοι, δεν μπορούμε να μείνουμε ανοργάνωτοι, δεν μπορούμε να μείνουμε  με «σταυρωμένα τα χέρια». Η αντεργατική επίθεση, γίνεται συνεχώς και πιο επικίνδυνη. Το σωματείο είναι το όπλο μας αρκεί να είναι σε ταξικά χέρια και έχουμε υποχρέωση να οργανωθούμε σε αυτό και να συμμετέχουμε στη ζωή και τη δράση του, να το κάνουμε πιο μαζικό, πιο δυνατό, ικανό να παλεύει πιο αποτελεσματικά για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Για να γίνει αυτό είναι αναγκαία η δική σου συμμετοχή και η στήριξη της ΔΑΣ στις εκλογές. Η εμπειρία του εργατικού κινήματος αυτό δείχνει, με την πάλη και την οργάνωσή μας κατακτήθηκαν δικαιώματα.
Όλοι στον αγώνα για μαζικό, δυνατό, ταξικό σωματείο.
Για να διεκδικήσουμε από καλύτερες θέσεις:

  • Κατάργηση του νόμου για την λειτουργία των καταστημάτων  8 Κυριακές το χρόνο.
  • Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλες τις Κυριακές του χρόνου, για όλα τα καταστήματα με νόμο από την κυβέρνηση.
  •  8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και  σταθερή εργασία.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων  ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  •  Κανένας εργαζόμενος με δουλειά 2 και 3 ημερών με μισθούς 250 και 300 ευρώ.
  •  Μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων.
  • Επαναφορά ΕΓΣΣΕ στα 751 ευρώ.

ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ
Σήμερα δίνουμε την μάχη μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς με αρνητικούς συσχετισμούς στο κίνημα για τα δικά μας συμφέροντα. Κάνε και συ το βήμα. Ψήφισε μαζικά, ταξικά στις αρχαιρεσίες του σωματείου να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι για την αλλαγή τους. Για να μπορούμε από καλύτερες θέσεις να τους αποκαλύπτουμε και να παλεύουμε για τα δικά μας συμφέροντα.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Οι εκλογές του Σωματείου θα πραγματοποιηθούν στο Εργατικό Κέντρο Ελασσόνας τις εξής μέρες:

  • Τετάρτη 5 Απριλίου από τις 1:00 το μεσημέρι μέχρι τις 7:00 το απόγευμα.
  • Πέμπτη 6 Απριλίου από τις 1:00 το μεσημέρι μέχρι τις 7:00 το απόγευμα.
  • Παρασκευή 7 Απριλίου από τις 1:00 το μεσημέρι μέχρι τις 7:00 το απόγευμα

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

____________

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP