ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΑΕΔ: Μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας σε επιχορήγηση των εργοδοτών

>> Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε άμεση χρηματική επιχορήγηση και ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να προσλάβουν τον δικαιούχο άνεργο για 15 μήνες το πολύ, ανακοίνωσε σήμερα κυβέρνηση και ΟΑΕΔ στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισης της ανεργίας. 
Μετά τα προγράμματα «επιδοτούμενης απασχόλησης» που πρόσφεραν ζεστό χρήμα στους εργοδότες και μισθούς - πείνας στους εργαζόμενους τα προηγούμενα χρόνια, τώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά ένα βήμα παραπέρα, και πλέον παραδίδει σε «τιμή ευκαιρίας» άνεργους εργάτες προς τους επιχειρηματίες. Και μόνο το όνομα του προγράμματος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Διοίκησης ΟΑΕΔ το αποδεικνύει, αφού αναφέρει χαρακτηριστικά: «Από τη Δευτέρα ξεκινά το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση σε θέσεις πλήρους απασχόλησης και κατάρτιση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» του ΟΑΕΔ.
Αντί η κυβέρνηση να λάβει μέτρα προστασίας των άνεργων, το σχέδιο στην πράξη οδηγεί σε κατάργηση του επιδόματος ανεργίας και επιτείνει τη σταδιακή μεταφορά κονδυλίων του ΟΑΕΔ στην ενίσχυση των εργοδοτών. Στη σχετική ανακοίνωση της Διοίκησης του ΟΑΕΔ αναφέρεται: «Δικαιούχοι της επιταγής επανένταξης είναι οι άνεργοι τακτικής επιδότησης και οι δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιων ανέργων, οι οποίοι μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφόσον αποφασίσουν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε "επιταγή επανένταξης" στην αγορά εργασίας».
Σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΑΕΔ, ο εργοδότης θα μπορεί με μόλις 226 ευρώ τον μήνα να προσλαμβάνει έναν επιδοτούμενο άνεργο σε θέση πλήρους απασχόλησης, καθώς για το υπόλοιπο του μισθού του (μέχρι τα 586 ευρώ μεικτά) ο άνεργος θα αυτοχρηματοδοτείται από το επίδομά του! Αν, μάλιστα, μιλάμε για ανέργους κάτω των 25 ετών, ο εργοδότης θα μπορεί να τους απασχολεί με μόλις 151 ευρώ τον μήνα για οκτάωρη τουλάχιστον δουλειά, που σημαίνει κυριολεκτικά τζάμπα εργασία! Η πρόκληση είναι τεράστια αν σκεφτεί κανείς ότι τα χρήματα αυτά της επιδοτούμενης ανεργίας προέρχονται από παρακρατήσεις εργαζομένων τα οποία καταλήγουν ζεστά στα χέρια των εργοδοτών για τσάμπα εργασία.
Στην ανακοίνωση συνεχίζεται «Το πρόγραμμα επιχορηγεί για 12 μήνες ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισµούς, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Κοινωνικούς Συνεταιρισµούς Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τοµέα που απασχολούν έως 10 άτομα σε πλήρη απασχόληση και ενδιαφέρονται να προσλάβουν δικαιούχους της "επιταγής επανένταξης"».
Η εξέλιξη αυτή που χτυπά ευθέως το επίδομα ανεργίας, αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αντεργατική πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς όφελος του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων ενώ τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα για την ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων.

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

____________

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP