ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Τομεακής Επιτροπής Ελασσόνας του ΚΚΕ

>> Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016


Για τα 73 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Δομένικου

Στις 16 Φλεβάρη 1943 γράφτηκε η πιο αιματοβαμμένη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας της περιοχής μας, το Ολοκαύτωμα του Δομενίκου.
Η επίθεση μιας ομάδας ανταρτών του ΕΛΑΣ σε μια ιταλική φάλαγγα αυτοκινήτων με δέκα νεκρούς ιταλούς, είχε ως άμεσα αντίποινα το μπλόκο του Δομένικου από ενισχυμένες φασιστικές δυνάμεις από Ελασσόνα και Λάρισα. Ακολούθησε ο ολοκληρωτικός εμπρησμός του χωριού, η άγρια εκτέλεση 117 ανδρών κάθε ηλικίας, το κάψιμο της Μυλόγουστας και ο φόνος 12 κατοίκων της και 5 Δαμασιωτών.
Οι ομαδικές εκτελέσεις άμαχου πληθυσμού, οι δολοφονίες, οι λεηλασίες, οι πυρπολήσεις δεκάδων χωριών της περιοχής της Ελασσόνας ήταν η «άγρια πληρωμή» για τον πρωταγωνιστικό ρόλο των κατοίκων στη λαϊκή αντίσταση, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ, ενάντια στο χιτλεροφασισμό και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
73 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα το Δομένικου, είμαστε πικρά διδαγμένοι ότι ο φασισμός ως εναλλακτική λύση στην αστική κυριαρχία, η πιο αποκρουστική έκφρασή της και παγίδα στον εξαθλιωμένο από την κρίση λαό, πολεμιέται μόνο από το εργατικό- λαϊκό κίνημα που πρέπει να πρωτοστατήσει στην απομόνωσή του και σήμερα.
Οι ηρωικές αυτές σελίδες γράφτηκαν από έναν λαό που δεν έψαχνε και δεν περίμενε σωτήρες, από έναν λαό που ήταν αποφασισμένος να σώσει ο ίδιος τον εαυτό του και τον τόπο του και σ’ αυτόν ακριβώς τον αγώνα δεν έκανε σκόντο σε θυσίες, αντίθετα κατέθεσε και τις πιο μεγάλες θυσίες, ακόμα και την ίδια του τη ζωή.


ΤΕ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΚΕ

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

____________

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP