Ανακοίνωση των αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων της επ. Ελασσόνας για το νέο ασφαλιστικο

>> Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Συνάδελφοι αγροτοκτηνοτρόφοι,
Τα νέα μέτρα που μας επιβάλλουν ΕΕ και συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, με τη νέα ΚΑΠ και το τρίτο μνημόνιο, είναι εξοντωτικά.
Το τερατούργημα του ασφαλιστικού, καταργεί ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης. Προβλέπει μεγάλη αύξηση των εισφορών, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών να μην μπορέσει ν' ανταποκριθεί. Από το β' εξάμηνο 2015 ξεκινάει η σταδιακή αύξηση του συντελεστή των ασφαλιστικών εισφορών για σύνταξη, ο οποίος από 7% που είναι σήμερα θα φτάσει στο 20% το 2019.
Από το β' εξάμηνο, του 2015 και για το 2016, η εισφορά στην κατώτερη πρώτη κλίμακα ασφάλισης θα είναι 950 ευρώ το χρόνο, από τα 753.
Από το 2017 αυξάνεται η εισφορά για την Υγεία από 2,5% στο 6,95%, ενώ θα υπάρχει και εισφορά 0,5% για την αγροτική εστία. Ετσι, η συνολική επιβάρυνση του αγρότη/κτηνοτρόφου για την ασφάλισή του θα είναι 27,45% στο ασφαλιστικό εισόδημά του το 2019.
Το 2017 καταργούνται οι 7 κλίμακες και η ασφαλιστική εισφορά θα υπολογίζεται στο 80% του κατωτέρου μισθού των εργαζομένων, δηλαδή 5.625,60 ευρώ το χρόνο. Αυτό το ποσό θα είναι και το κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα, στο οποίο θα υπολογίζονται οι ελάχιστες εισφορές για σύνταξη και Υγεία που θα υποχρεούται να καταβάλλει κάθε αγροτοκτηνοτρόφος. Επιβάρυνση 27,45%, σημαίνει 1.544,23 ευρώ, ακόμη κι αν τον προηγούμενο χρόνο είχε ζημιές ή μικρότερο εισόδημα. Έχουμε- δεν έχουμε, πρέπει να το πληρώσουμε.
Με το ίδιο κατώτατο ποσό επιβαρύνεται η αγρότισσα και κάθε άλλο ασφαλιζόμενο ενήλικο μέλος της ίδιας οικογενειακής εκμετάλλευσης που δεν έχει άλλη ασφάλιση.
Αν το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 5.625,60 ευρώ, η εισφορά θα είναι ανάλογη και προφανώς μεγαλύτερη. Το πραγματικό οικογενειακό εισόδημα θα επιμερίζεται σε σύζυγο και ενήλικα ασφαλιζόμενα παιδιά και δεν μπορεί να είναι μικρότερο για τον καθένα από το κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τα άλλα χαράτσια που επιβάλλονται στους αγρότες (εισφορές για τον ΕΛΓΑ, φορολογία από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος με συντελεστή 26% και 100% προκαταβολή του φόρου για την επόμενη χρονιά, ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, οικόπεδα και χωράφια, αύξηση στο 23% του ΦΠΑ για αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου κ.ά.), γίνεται φανερό ότι πολύ περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και θα μείνουν χωρίς ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη, αφού το 38% των αγροτών δεν μπορεί να καταβάλλει ούτε τις σημερινές εισφορές που είναι πολύ χαμηλότερες.
Τα μέτρα αυτά αποτελούν «αιτία πολέμου» για τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της επαρχίας Ελασσόνας. Οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι καλούμε όλους τους συναδέλφους, να συσπειρωθούν κάτω από το πλαίσιο των αιτημάτων της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, Σας καλούμε, σε μια ακόμα μάχη επιβίωσης και αξιοπρέπειας για εμάς και τα παιδιά μας.

Μαζικά και αποφασιστικά στον αγώνα, μαζί με όλο το λαό που υποφέρει, για να μπει φραγμός, να μπει μπλόκο… στα νέα μέτρα.
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ επ. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

____________

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP