Συνέντευξη τύπου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων στη Λάρισα

>> Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015


Tα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και η ανάγκη οργανωμένου μαζικού αγώνα ήλθαν στο επίκεντρο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη.
Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΝΛ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν: «Τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων οξύνονται, οδηγώντας σε οικονομικό αδιέξοδο τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Υπάρχουν σοβαρές ζημιές στο βαμβάκι από τις βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής, ενώ την ίδια ώρα οι παραγωγοί παραδίδουν το βαμβάκι στα εκκοκκιστήρια χωρίς να υπάρχει ανακοινωμένη τιμή. Σοβαρό πρόβλημα με την τιμή υπάρχει ιδιαίτερα στο πράσινο μήλο της Αγιάς, εξαιτίας του εμπάργκο στη Ρωσία στο οποίο συμμετέχει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μειωμένες είναι οι τιμές στα καπνά και σε μια σειρά άλλα προϊόντα γεωργικά και κτηνοτροφικά. Όλα αυτά η κυβέρνηση τα παρακολουθεί ως θεατής χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο προστασίας των αγροτών και κτηνοτρόφων από τους εμπόρους.
Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι που ανήκουν στη δύναμή της παίρνουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και οργάνωσης της αντίστασης των αγροτών με συσκέψεις, περιοδείες και συγκεντρώσεις σε χωριά. Ήδη έχουν αποφασιστεί μέσα από μαζικές συσκέψεις συλλαλητήρια με τρακτέρ το Σάββατο 7 Νοέμβρη στις 11 το πρωί στον Τύρναβο και την Τετάρτη 2 Δεκέμβρη στα Φάρσαλα, ενώ αγωνιστικά συλλαλητήρια θα προγραμματιστούν σε Αγιά, Ελασσόνα και Πλατύκαμπο το επόμενο διάστημα. Αρχές Δεκέμβρη στην πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής των Μπλόκων θα αποφασιστεί ο συντονισμός και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα.
Βασικός αγωνιστικός σταθμός θα είναι η μαζική και οργανωμένη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων στις 12 Νοέμβρη στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Λάρισα, Φάρσαλα και Ελασσόνα, προβάλλοντας τα αιτήματά μας και την ανάγκη συντονισμού με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.
Η ΕΟΑΣΝΛ όλα τα χρόνια δράσης της καθημερινά, όπως και τώρα, δίνει τη μάχη για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Παλεύουμε για την ενότητα όλων όσοι έχουν κοινά συμφέροντα γιατί η όξυνση των προβλημάτων, τα μνημόνια και η ΚΑΠ της ΕΕ δεν καταστρέφουν όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Οι μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και στο αγροτικό κίνημα με αιτήματα εχθρικά προς τους μικρομεσαίους αγρότες, θα αρπάξουν για ένα κομμάτι ψωμί τη γη των ξεκληρισμένων αγροτών από την άγρια φορολόγηση, την ΚΑΠ που μειώνει τις ενισχύσεις κατά 50% ως το 2019, τα χαράτσια, το υπέρογκο κόστος παραγωγής που συνοδεύεται από εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα.
Κανένας αγρότης και κτηνοτρόφος να μην τσιμπήσει στα ψέματα περί δήθεν ισοδύναμων που δημαγωγικά προτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και τα κόμματα που μαζί της ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, όπως ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ. Δεν υπάρχει ισοδύναμο να αντισταθμίσει τις τεράστιες απώλειες στην τσέπη μας.
Χρειάζεται ο κάθε μικρομεσαίος αγρότης και κτηνοτρόφος να καταλάβει ότι τα μνημόνια και η ΚΑΠ είναι εργαλεία που η εφαρμογή τους οδηγεί σε συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών και αυτό θα γίνει με το βίαιο και γρήγορο ξεκλήρισμα των ίδιων.
Η ΕΟΑΣΝΛ απευθύνεται σε όλους όσοι βρεθήκαμε τα τελευταία χρόνια στο ενωτικό και αγωνιστικό μπλόκο της Νίκαιας που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα. Τους λέμε να μη συμπράξουν με τη συμμετοχή και τη στάση τους σε σχήματα που επιδιώκουν τη διάσπαση του μετώπου των Θεσσαλών μικρομεσαίων αγροτών και να αδυνατίσουν έτσι τον αγώνα μας και την προοπτική του.
Τους καλούμε σε ανυποχώρητη πάλη, σε οργάνωση και κοινή δράση ώστε με τη μαχητικότητα και τη μαζικότητα της συμμετοχής μας στους νέους αγώνες να βάλουμε φρένο στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν και να τις ανατρέψουμε.
Μόνο στη δική μας δύναμη, στην οργάνωσή μας, μπορούμε να στηριζόμαστε. Μην αφήσουμε να αποδυναμωθεί αυτός ο δρόμος σκορπώντας την αντίδρασή μας υπό την καθοδήγηση αυτών που ευθύνονται για τα σημερινά προβλήματα, που στήριξαν κόμματα και κυβερνήσεις σε βάρος μας. Καμία εμπιστοσύνη στους αγροτοσυνδικαλιστές του ευρωμονόδρομου, που βγαίνουν με διάφορα ονόματα και σχήματα, στους αγροτοσυνεταιριστές των Ενώσεων που τις διέλυσαν, αλλά και την ΠΑΣΕΓΕΣ, είναι σταθερά απέναντί μας, γιατί είναι με την ΚΑΠ και την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, ζητούν αναδιαρθρώσεις στον αγροτικό τομέα, όπως και ο ΣΕΒ, για να περάσουν στη δική τους τσέπη, των μεγαλοαγροτών, επιπλέον επιδοτήσεις και νέα κέρδη. Είναι οι ίδιοι που σε κρίσιμες φάσεις των κινητοποιήσεων πούλησαν τους αγώνες μας, χαριεντίζονταν στους διαδρόμους των υπουργείων, λειτουργούσαν ως "γραφείο Τύπου και κυβερνητικοί εκπρόσωποι".
Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα στα χωριά να εντείνουν την ενημέρωση και οργάνωση αγροτών και κτηνοτρόφων. Με ενότητα που θα στηρίζεται στη συμφωνία με τα αιτήματα που αποφασίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής των Μπλόκων και τα οποία εξασφαλίζουν την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.
Μπαίνουμε για μια ακόμη φορά μπροστά στην οργάνωση των αγώνων για την επιβίωση μας, στήνοντας μπλόκο στα μνημόνια, την ΚΑΠ και τα αντιαγροτικά μέτρα». 


ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

____________

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP