Μαζική συγκέντρωση αγροτοκτηνοτρόφων στην Ελασσόνα

>> Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015


Τη σκυτάλη των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται σε πανελλαδικό επίπεδο μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, πήρε σήμερα η Ελασσόνα.
Δεκάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Τσαριτσάνης, Σαρανταπόρου, Αραδοσιβίων, Ολύμπου και Βαλανίδας, και κατέκλυσαν σήμερα την κεντρική πλατεία της πόλης εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα μέτρα κυβέρνησης- τρόϊκας- ΕΕ.
Με την οργή να ξεχειλίζει, εκφράστηκε μεταξύ των συγκεντρωμένων η αποφασιστικότητά τους για περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα.
Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Γιώργος Αποστόλου, Πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Τσαριτσάνης και η Αννέτα Ψωμιάδου, Πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ολύμπου. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Ρίζο Μαρούδα, Πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την ανάγνωση του πλαισίου των αιτημάτων της  Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, από τον Γιάννη Παπαδημητρίου, Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Σαρανταπόρου.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της επαρχίας Ελασσόνας, ανανέωσαν το ραντεβού με νέα αγωνιστική συγκέντρωση στις 17 του Δεκέμβρη στα Δικαστήρια της Λάρισας, όπου δικάζονται πάνω από δέκα αγρότες της περιοχής για τη συμμετοχή τους στο Μπλόκο της Μελούνας το 2013.
Στη συγκέντρωση, τέλος, παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση» Ελασσόνας, το  Σωματείο Οικοδόμων και άλλοι φορείς της περιοχής.

Οι χαιρετισμοί

 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Αγρότες και κτηνοτρόφοι της επ. Ελασσόνας,

Η σημερινή μας συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι η αρχή των μεγάλων αγώνων που έχουμε μπροστά μας. Παλεύουμε για την επιβίωσή μας. Για να μπορούμε να ζούμε και να εργαζόμαστε στα χωράφια μας που με «νύχια και με δόντια» έχουν πέσει πάνω τους οι τράπεζες και οι μεγαλοεπιχειρηματίες για να μας τα αρπάξουν. Θέλουμε να παραμείνουμε στα χωριά μας, που μέρα με τη μέρα μαραζώνουν.
Τα αιτήματα που προβάλλουμε με τον αγώνα μας είναι ζωτικής σημασίας και αφορούν την ίδια μας την ύπαρξη. Είναι αιτήματα δίκαια. Δεν ζητάμε να πάρουμε λεφτά. Ζητάμε να μη μας πάρουν και τις λίγες πενταροδεκάρες που μας απομένουν στην τσέπη. Για να μπορέσουμε με αυτά τα λίγα να ζήσουμε τις οικογένειές μας, να μορφώσουμε τα παιδιά μας.
Δεν είναι δυνατόν να δουλεύουμε και να μην μας μένει στην τσέπη δεκάρα τσακιστή; Να έρχονται με τη σειρά…, πότε οι έμποροι, πότε οι μεγαλοεπιχειρηματίες, πότε οι τράπεζες και το κράτος, και χρονιά τη χρονιά να μπαίνουμε μέσα. Πως θα ζήσουμε;
Η προηγούμενη χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για πολλούς συναδέλφους κτηνοτρόφους. Δεν μας φτάνει που η νέα ΚΑΠ μειώνει κατά 50-60% το εισόδημα μας ως το 2019 και η φοροληστεία, έχουμε και τα ζητήματα καταρροϊκό πυρετό, το ζήτημα των βοσκοτόπων και της εξισωτικής αποζημίωσης, την ηλεκτρονική σήμανση, τις σταυλικές εγκαταστάσεις, το υψηλό κόστος των ζωοτροφών και τις χαμηλές τιμές σε γάλα και κρέας. Αποζημιώσεις δεν δόθηκαν, ούτε κανένα μέτρο λήφθηκε ώστε να αποφευχθεί η επανεμφάνιση του καταρροϊκού. Οι ενισχύσεις μας είναι στον άερα, λόγω βοσκοτόπων. Οι εξισωτική οφείλεται ακόμη.
Η κατάσταση είναι τραγική, δεν χρειάζεται να την περιγράψουμε γιατί ο καθένας μας τη βιώνει. Το θέμα είναι τι θα κάνουμε. Πως θα σταματήσουμε αυτή τη λαίλαπα που ήρθε και αυτή που θα ‘ρθει σύντομα. Τα χειρότερα είναι μπροστά. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι.
Εδώ και λίγους μήνες, πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αποφασίσαμε να σπάσουμε τους ψεύτικους διαχωρισμούς και να ενωθούμε. Τα προβλήματα είναι κοινά. Η τύχη του ενός είναι και τύχη του άλλου. Στο ίδιο καζάνι βράζουμε, τις ίδιες αγωνίες έχουμε και δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει…
Γι’ αυτό στην επαρχία Ελασσόνας, φτιάξαμε πέντε αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Κι άλλοι θα γίνουν. Και θα γινουν γιατί είναι ανάγκη. Είναι ανάγκη να οργανωθούμε, να φτιάξουμε κοινό μέτωπο, να παλέψουμε, να διεκδικήσουμε. Να βάλουμε εμπόδια και παράλληλα να χαράξουμε δρόμο και προοπτική. Γι’ αυτό συνάδελφοι σας καλούμε σε συσπείρωση με τους αγροτοτοκτηνοτροφικούς συλλόγους και με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Σε συσπείρωση με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Σήμερα στην Ελασσόνα, χτες κάπου αλλού, και αύριο με κεντρικό συντονισμό, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για την επιβίωση μας, στήνοντας μπλόκο στα μνημόνια, την ΚΑΠ και τα αντιαγροτικά μέτρα.


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΝΕΤΑΣ ΨΩΜΙΑΔΟΥ
Συνάδελφοι- συναδέλφισσες,

Με τα νέα μέτρα και συνολικά με τις προσαρμογές της ΚΑΠ επιταχύνεται η συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής και της γης σε λίγα χέρια, ενώ για τους πολλούς αγροτοπαραγωγούς επιφυλάσσεται το ξεκλήρισμα, η ανεργία.
Αυτή η πολιτική μέχρι σήμερα έχει καταστρέψει πάνω από το 50% των μικρομεσαίων αγροτών δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές στον ΟΓΑ. Πολύ περισσότερο, ούτε την εγκυμοσύνη και γέννα στις γυναίκες καλύπτουν. Επιπλέον μας πήγαν για τη σύνταξη στα 67, χωρίς καμιά διαφορά για τις αγρότισσες, και θέλουν 45 χρόνια να πληρώνουμε για ασφάλιστρα. Τα χρέη των αγροτών στην τράπεζα, στην εφορία, προς τρίτους έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, δεν μπορούν να τα ξεπληρώσουν και απειλούνται με κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών και με φυλάκιση.
Και σαν να μην μας έφταναν όλα, οι τροικανοί, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις του αποφάσισαν να φορολογούμαστε σαν να είμαστε επιχειρηματίες. Δεν είμαστε επιχειρηματίες. Εργαζόμενοι είμαστε, που παλεύουμε με τη γη, που μοχθούμε στα μαντριά και στους στάβλους, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, για να τα φέρουμε βόλτα.
Μας ζητούν, να πληρώνουμε φόρο από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος. Τους απαντάμε: Δεν έχουμε να πληρώσουμε φόρο. Όπως δεν έχουν να πληρώσουν οι άνεργοι, οι μισθωτοί, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μικροεπαγγελματίες και οι μικρέμποροι.
Γι’ αυτό συνάδελφοι, λέμε για οικογενειακό αφορολόγητο. Όποιος έχει εισόδημα, όποιος παίρνει παχυλές επιδοτήσεις, να πληρώνει. Οι μεγαλοαγρότες να πληρώνουν. Το μεγάλο κεφάλαιο, που έχει, να πληρώσει.
Τα μέτρα της συγκυβέρνησης σαν προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, που ψήφισε το καλοκαίρι από κοινού και με ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, στοχεύουν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Τα μέτρα πάνε χέρι- χέρι με την κουτσουρεμένη κατά 50% νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, που προχωρά στη δημιουργία μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων στην αγροτική παραγωγή με το άρπαγμα γης και παραγωγής από τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά.
Γι’ αυτό και ανεβάζουν το ΦΠΑ, αυξάνουν οριζόντια για όλους -μικρούς και μεγάλους- τη φορολογία από το πρώτο ευρώ στο σύνολο των εισοδημάτων- ενισχύσεων- αποζημιώσεων, τριπλασιάζουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ και ένα σωρό άλλα μέτρα και χαράτσια.
Σε μια επαρχία μας, που άλλοτε ζούσε απ’ τα καπνά, σήμερα οι συνάδερφοι καπνοπαραγωγοί είναι εκτεθειμένοι στα «νύχια» των εμπόρων, με τις τιμές να είναι αρκετά μειωμένες, όπως και σε μια σειρά άλλα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Όλα αυτά η κυβέρνηση τα παρακολουθεί ως θεατής χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο προστασίας των συναδέλφων από τους εμπόρους.
To προηγούμενο διάστημα συντονισμένοι με το πλαίσιο των αιτημάτων, που καταλήξαμε στην πανελλαδική σύσκεψη των Μπλόκων, με συμμετοχή πάνω από 250 φορέων από 37 νομούς της χώρας στις 18 Οκτώβρη στη Λάρισα μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι της επαρχίας Ελασσόνας αποφάσισαν τη διοργάνωση της σημερινής συγκέντρωσης ως πρώτο βήμα στην παραπέρα οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα.
Ήδη έχουμε αποφασίσει, στις 17 Δεκέμβρη, να κατεβούμε στη Λάρισα σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια όπου δικάζονται συνάδελφοί μας αγρότες από τα χωριά της περιοχής για τη συμμετοχή τους στο μπλόκο της Μελούνας.
Αρχές Δεκέμβρη θα συνεδριάσει η Πανελλαδική Επιτροπή για να δούμε πως θα προχωρήσουμε στη συνέχεια.
Στον αγώνα μας αυτό έχουμε φυσικούς συμμάχους και δεν πάμε μόνοι μας. Έχουμε τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες, τα παιδιά μας, που σπουδάζουν για ένα καλύτερο αύριο. Με όλους αυτούς αντιπαλεύουμε, τις βάρβαρες καπιταλιστικές αντιλαϊκές πολιτικές.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

____________

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP