«Ταφόπλακα» στον πρωτογενή τομέα

>> Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2015

Το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

ΤΟΥ Γιώργου Αποστόλου,
προέδρου του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Τσαριτσάνης

Μαύρα είναι τα μαντάτα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, μετά τη συμφωνία με την Τρόϊκα και ενόψει της υπογραφής του 3ου μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με τη στήριξη ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΠΟΤΑΜΙΟΥ. Αποτελεί ένα πακέτο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, που έρχεται να πολλαπλασιάσει τα ήδη αβάσταχτα βάρη των προηγούμενων μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων, των κυβερνήσεων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Ήδη τα ψηφισμένα μέτρα άρχισαν να πλήττουν τα λαϊκά στρώματα που οδηγούν στην παραπέρα μείωση του λαϊκού εισοδήματος, με τη φοροκαταιγίδα, τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, τη μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ στη λαϊκή κατανάλωση και της εισφοράς αλληλεγγύης και άλλα.  Επίσης, οι κλειστές τράπεζες που αποφάσισαν η κυβέρνηση και οι εταίροι της στην ΕΕ προσθέτουν νέα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο.
Από φέτος βρίσκεται σε ισχύ η νέα ΚΑΠ η οποία σε συνδυασμό με τους όρους που περιέχονται στο 3ο Μνημόνιο αποτελεί ουσιαστικά ένα από τα εργαλεία μέσω του οποίου η ΕΕ των μονοπωλίων και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών, απελευθερώνει τον ανταγωνισμό, επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων, οδηγώντας δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες εκτός παραγωγής, στο ξεκλήρισμα, την φτωχοποίηση και την εξαθλίωση προσθέτοντάς τους στη στρατιά των ήδη 1,5 εκ. ανέργων.
Η "υπερήφανη αριστερή" κυβέρνηση αφού μετέτρεψε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ με τη συμφωνία όλων των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου, ήδη αποφάσισε και υλοποιεί τα προαπαιτούμενα για το 3ο αντιλαϊκό μνημόνιο (καταργώντας ακόμη και δικούς της νόμους) μέτρα:
1. Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% σε 26% από το πρώτο ευρώ.
2. Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%.
3. Κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ.
4. Αύξηση ΦΠΑ στο 23% από 13% σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούν τα λαϊκά στρώματα.
5. Κατάργηση της επιστροφής  για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες.
6. Μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016.
7. Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.
8. Σχεδιάζεται ο τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ ενώ ήδη το 38% δεν έχει να πληρώσει τον ΟΓΑ.
9. Αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 13% στα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, κτηνοτροφές κλπ), και υπηρεσίες στην αγροτική παραγωγή
10. Αύξηση των κρατήσεων στις αγροτικές συντάξεις για την υγεία.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι βιώνουν μια τραγωδία με κίνδυνο να χάσουν την παραγωγή τους ή να μην πληρωθούν ποτέ εξαιτίας έλλειψης ρευστότητας από τις κλειστές τράπεζες. Πρέπει να σταματήσει η κυβέρνηση να σπέρνει αυταπάτες και να πάρει άμεσα μέτρα.
Από τους αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους της περιοχής που συσπειρώνονται στην ΕΟΑΣΝΛ, μπαίνει ένα διεκδικητικό πλαίσιο πάλης, ικανό να συσπειρώσει την μικρομεσαία αγροτιά, ως μόνη επιλογή και διέξοδο από το δρόμο του ξεκληρίσματος.
Τα αιτήματα κωδικοποιούνται ως εξής:

·         Να διασφαλιστεί η συνέχιση των καλλιεργητικών εργασιών εξασφαλίζοντας πετρέλαιο, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ρεύμα για τους αγρότες και ζωοτροφές για τους κτηνοτρόφους.
·         Να εξασφαλίσει η κυβέρνηση την πληρωμή των όλων προϊόντων από εμπόρους και βιομηχανίες και άμεσα των νωπών, σιτηρών, γάλα, κρέας.
·         Εξασφάλιση προστασίας από κατασχέσεις σε σπίτια και χωράφια από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο".
·         Όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να έχουν απρόσκοπτη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανεξάρτητα αν έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ ή όχι. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επάρκεια και κάλυψη των αναγκών με φάρμακα.
·         Καμιά διακοπή ρεύματος, (οικιακού και αγροτικού), νερού, τηλεφώνου για απλήρωτους λογαριασμούς. Άμεση επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτια και γεωτρήσεις αφού εξαιτίας των κλειστών τραπεζών δεν μπορούν να εξοφληθούν οι λογαριασμοί.
·         Καμιά επιβάρυνση με τόκους υπερημερίας σε διάφορες οφειλές προς δημόσιους φορείς. (ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΕΦΟΡΙΕΣ κλπ). Να "παγώσουν" τα ΑΔΑ, στεγαστικά δάνεια και οι τόκοι.


Όπως καταλαβαίνουμε είναι επιτακτική ανάγκη να εντείνουμε τους αγώνες, πλαισιώνοντας τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους και μπαίνοντας κάτω από την ομπρέλα της συλλογικής δράσης.

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

____________

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP