Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου

>> Τρίτη 9 Ιουνίου 2015


Μεταξύ των θεμάτων ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 4.6.2015, ήταν η έγκριση του κανονισμού λειτουργίας και διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου. 
Η Δημοτική αρχή μπορεί να «περηφανεύεται» ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο «έρχεται να συμβάλλει στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού», που σε καμία περίπτωση ούτε αυτό δεν κάνει αν δει κάποιος τις προϋποθέσεις που βάζουν, αλλά δεν λέει και κουβέντα για την αιτία όλων αυτών των φαινομένων.  
Το πρόβλημα της φτώχιας και της εξαθλίωσης είναι υπαρκτό και στο δήμο Ελασσόνας, όπου μεγάλος αριθμός των συμπολιτών μας ζουν σε άσχημες συνθήκες, χωρίς στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές. Επιπλέον, οι δραματικές ελλείψεις σε πόρους και παροχές δεν είναι τυχαίο γεγονός. Η κατάσταση αυτή, που συνεχώς επιδεινώνεται, είναι φυσικά αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και προέρχεται από συγκεκριμένες πολιτικές. Πρόκειται για την αντιλαϊκή επέλαση του κεφαλαίου που συντονισμένα εξαπολύουν τόσα χρόνια τώρα «δεξιές» και «αριστερές» κυβερνήσεις, συγκυβερνήσεις, ΕΕ και ΔΝΤ. 
Την ώρα που η δημοτική αρχή του κ. Ευαγγέλου ισχυρίζεται ότι «συμβάλλει στην ανακούφιση των ευπαθών ομάδων αλλά και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», την ίδια ακριβώς ώρα εφαρμόζει απαρέγκλιτα και πιστά αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και της πρώην και της νυν συγκυβέρνησης και συνεχίζει την πολιτική προηγούμενων δημοτικών αρχών. Όλοι αυτοί, με τα παλιά και νέα τέλη, την υπέρογκη φορολογία, την κοινωνική αναλγησία έχουν την ευθύνη για την άσχημη κατάσταση των δημοτών μας, κάνουν τους «φιλάνθρωπους», τους «ελεήμονες» προσβάλλοντας την ζωή και την αξιοπρέπεια τους.  
Η προσπάθεια της δημοτικής αρχής, έρχεται σαν ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της φτηνής φιλανθρωπίας που παίζουν οι δήμοι, η εκκλησία και διάφορες ΜΚΟ προσπαθώντας να αναδειχθούν σαν το τελευταίο αποκούμπι των φτωχών, των άνεργων, των ανασφάλιστων συνανθρώπων μας. Μια «αλληλεγγύη» απογυμνωμένη από τα ταξικά της χαρακτηριστικά, αλληλεγγύη του εθελοντισμού και του κοινωνικού εταιρισμού, διαμορφώνοντας κλίμα κοινωνικής συναίνεσης και κρύβοντας από το λαό τις πραγματικές αιτίες και την πραγματική διέξοδο από την κατάστασή του αυτή.  
Σαν Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε πως τέτοιες δομές πρέπει να είναι κρατικές και να λειτουργούν με την ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους. 
Είναι σαφές, όμως, πως η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται ούτε με κινήσεις εντυπωσιασμού, ούτε με ελεημοσύνες, αλλά με αγώνες. Γι’ αυτό λέμε στους εργαζόμενους, τους απολυμένους, τους άνεργους, να σκεφτούν ότι η λογική διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, που θα οδηγήσει την πλειοψηφία του λαού να πηγαίνει σε ένα συσσίτιο, να πηγαίνει σε ένα κοινωνικό παντοπωλείο, σε ένα κοινωνικό ιατρείο, για να ζήσει, δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή, δεν πρέπει να περάσει στις συνειδήσεις τους, δεν πρέπει να μειώσουν τις απαιτήσεις τους, γιατί υπάρχει τεράστιος πλούτος γύρω μας και φτάνει για όλο το λαό αλλά τον λυμαίνονται τα μονοπώλια. 
Αυτός ο βραχνάς των μονοπωλίων μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ισχυρό εργατικό, λαϊκό κίνημα, που μπορεί να βάλει στο κέντρο του αγώνα την ανάκτηση των απωλειών και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού μας. 
Για όλους τους παραπάνω λόγους ψηφίσαμε παρών στην πρόταση της διοίκησης του δήμου και δηλώνουμε πως συνεχίζουμε την πάλη μας μαζί με το εργατικό και λαϊκό κίνημα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που γεννά τη φτώχεια, την εκμετάλλευση και την εξαθλίωση. 

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ελασσόνας

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

____________

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP