Με αφορμή το ναρκω-φεστιβάλ της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

>> Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015


Στην Ολλανδία, εδώ και 4 δεκαετίες, επιτρέπεται η χρήση - αγορά και πώληση κάνναβης για «προσωπική χρήση» σε συγκεκριμένα καταστήματα (coffee shops). Αυτό το περίφημο «πείραμα της Ολλανδίας» με πρόσχημα ότι αν τα ναρκωτικά είναι νόμιμα τότε δε θα έχουν ζήτηση, έχει αποτύχει. Η αποτυχία φαίνεται και από τις διεθνείς εκθέσεις για την παρακολούθηση των ναρκωτικών, αλλά και από εκθέσεις της ίδια της ολλανδικής κυβέρνησης.1
Ηδη, αρκετοί δήμοι, στην Ολλανδία, έχουν μειώσει τον αριθμό των coffee shops (Μάαστριχτ), ορισμένοι τα έχουν κλείσει τελείως (Αρνεμ), ενώ κάποιοι άλλοι προβληματίζονται για τη χρηστικότητά τους, αλλά βλέπουν τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη και διστάζουν να προχωρήσουν σε περιορισμό τους. Αρκεί να έχουμε κατά νου ότι σήμερα το Αμστερνταμ είναι η πρωτεύουσα του ναρκω-τουρισμού με πάνω από 3 δισ. δολάρια ετήσιο κέρδος από συνάλλαγμα τουριστών που το επιλέγουν για να κάνουν χρήση ναρκωτικών.
Επειδή, μετά τη νόμιμη χρήση της κάνναβης, έχει πολλαπλασιαστεί η χρήση σε όλες τις ναρκωτικές ουσίες, η Ολλανδία είναι σήμερα από τις πρώτες χώρες στον κόσμο σε κατανάλωση - παραγωγή - εμπορία συνθετικών ναρκωτικών χαπιών.2 Αυτό το αποτέλεσμα δε θα μπορούσε να μείνει αναξιοποίητο από τις εταιρείες που παράγουν (νόμιμα ή παράνομα) ναρκωτικά χάπια και για να μεγαλώσει η κερδοφορία τους. Ετσι σήμερα, τίθεται το ερώτημα στην Ολλανδία αν θα έπρεπε εκτός από την κάνναβη να είναι νόμιμη και η χρήση - εμπορία - παραγωγή και συνθετικών ναρκωτικών χαπιών, ώστε να κερδίζει και το κράτος από τη φορολογία!
Τον «αγώνα» για τη νόμιμη χρήση και εμπορία ναρκωτικών χαπιών έχει «σηκώσει» η πολιτική Νεολαία των Νέων Δημοκρατών, η οποία διοργανώνει καμπάνιες με μάζεμα υπογραφών για να φέρει το θέμα στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Μάλιστα, στην προσπάθειά της να ενημερώσει τη νεολαία της Ολλανδίας, άνοιξε κατάστημα στο κέντρο του Αμστερνταμ που πουλάει απομιμήσεις από ναρκωτικά χάπια (MDMA). Το κατάστημα ενημερώνει για τις τιμές τους, τις ιδιότητές τους («ποια σε ανεβάζουν», «ποια σε βοηθούν σε πολύωρα χορευτικά πάρτι», «ποια σε βοηθούν να είσαι πιο κοινωνικός για να γνωρίζεις κόσμο», «ποια σε κρατάνε σε παραισθήσεις περισσότερο») και στοχεύει στην είσπραξη εσόδων, για να στηριχτεί η καμπάνια για νόμιμη χρήση ναρκωτικών χαπιών στην Ολλανδία. Η βασική τους διεκδίκηση είναι να ανοίξουν «κρατικά καταστήματα πώλησης ναρκωτικών χαπιών», ώστε οι πάνω από 500.000 Ολλανδοί που κάνουν καθημερινή χρήση MDMA και placebo να μην τα βρίσκουν στο παράνομο εμπόριο, να τα βρίσκουν πιο φθηνά και κρατικά ελεγμένα για τις παρενέργειές τους, αλλά και να φορολογούνται για τη χρήση τους.3
Προφανώς, η ανεργία στους νέους (22,8% σε όσους είναι κάτω των 25 ετών στην Ολλανδία), οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η σχολική διαρροή, οι περικοπές σε Υγεία και Πρόνοια, η αύξηση στα δίδακτρα στα ολλανδικά Πανεπιστήμια, το ότι το 17% των νέων Ολλανδών ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, είναι «ψιλά γράμματα» για τη Νεολαία των Νέων Δημοκρατών4... Μπροστά στα προβλήματα που βιώνει η νεολαία της Ολλανδίας, βρίσκουν λύση στη «νόμιμη κρατική μαστούρα»!
Η τακτική είναι γνωστή και παίζεται και στη χώρα μας, με τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατεί στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Θέλουν να γιγαντωθεί η κοινωνική ανοχή στα ναρκωτικά και να γενικεύεται το επιχείρημα στις νεανικές συνειδήσεις ότι «υπάρχει λύση στα προβλήματα, η χρήση ναρκωτικών» για να ξεφεύγεις, για να ξεχνιέσαι.
Κι όμως, απέναντι στη φυγή και την παραίτηση από τη ζωή και από τα προβλήματα που γεννά ο καπιταλισμός, υπάρχει λύση, ο οργανωμένος μαζικός αγώνας της νεολαίας για τη ζωή που μας αξίζει, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Παραπομπές:
1. Εκθέσεις: INCB 2011, EMCDDA 2013,
2. Εκθεση ESPAD: Το 28% των μαθητών στην Ολλανδία κάνει καθημερινή χρήση κάνναβης και το 7,6% καθημερινή χρήση συνθετικών ναρκωτικών χαπιών.
3. Ομιλία του Milan Asseis στελέχους της Νεολαίας των Νέων Δημοκρατών στα εγκαίνια του καταστήματος.
4. Eurostat.
Χάρης Νούσιας,
γυμναστής, μέλος της Τ.Ε. Ελασσόνας του ΚΚΕ

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

____________

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP