Ανακοίνωση του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης

>> Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015


Στις 12 Μάρτη του ’43 τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής μπαίνουν στην Τσαριτσάνη. Μαζί με τις φασιστικές ορδές του Μουσολίνι, ντόπιοι συνεργάτες τους και λεγεωνάριοι. Λίγες ώρες αργότερα γράφεται στη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας το ολοκαύτωμα της Τσαριτσάνης. Τραγικός απολογισμός: 45 νεκροί, 360 σπίτια καμένα, εκτεταμένες καταστροφές, λεηλασία και πλιάτσικο. Το δεύτερο χτύπημα έρχεται από τους χιτλερικούς στις 20 Αυγούστου 1944, όπου προστίθενται άλλα επτά ονόματα αμάχων. Νέο ολοκαύτωμα, νέες καταστροφές, ανάμεσα στα καμένα παλιά αρχοντικά, το Κοινοτικό κατάστημα, το Δημοτικό Σχολείο και το ιστορικό Γυμνάσιο.
Την Κυριακή 15 Μάρτη θα πραγματοποιηθούν στο χωριό μας οι τελετές μνήμης και το μνημόσυνο των θυμάτων του φασισμού και του ναζισμού.
Ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης, έχοντας χρέος απέναντι στην ιστορική μνήμη και με σεβασμό στα αθώα θύματα του φασισμού, καταγγέλει την
απόφαση
του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας, σύμφωνα με την οποία θα καλούνται από εδώ και στο εξής εκπρόσωποι του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής στις εκδηλώσεις του Δήμου.
Η παρουσία χρυσαυγιτών στην 72η Επέτειο μνήμης του Ολοκαυτώματος της Τσαριτσάνης, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κοινό αίσθημα και την γενική άρνηση των κατοίκων των κατοίκων του χωριού, η οποία εκφράστηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και πριν από δυο χρόνια, όταν μάλιστα οι εκπρόσωποι του ναζιστικού κόμματος αφού αποχώρησαν «με την ουρά στα σκέλια», είχαν το θράσος να μηνύσουν στη συνέχεια τη διοίκηση του Μορφωτικού Συλλόγου και άλλους τοπικούς παράγοντες, σέρνοντάς τους στα δικαστήρια για εκφοβισμό.
Όπως πριν δυο χρόνια, οι κάτοικοι σθεναρά αντέδρασαν στην παρουσίας της Χρυσής Αυγής, έτσι και τώρα, η υπόθεση είναι στα χέρια τους.
Προειδοποιούμε τους εκπροσώπους του ναζιστικού μορφώματος να μην τολμήσουν να πατήσουν το πόδι τους στον ιερό χώρο της εκτέλεσης.
Καλούμε τα μέλη του Συλλόγου και όλους τους χωριανούς να λάβουν μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις και με την παρουσία τους να αποτρέψουν τη βεβήλωση του μνημείου και της μνήμης των νεκρών από τους υποστηρικτές του Χίτλερ, τους νοσταλγούς του Μεταξά και της χούντας των συνταγματαρχών, τους απογόνους των ΜΑΥδων και των λεγεωνάριων, τους πολιτικούς απογόνους των δολοφόνων των αθώων θυμάτων της 12ης Μάρτη του 1943 και της 20ης Αυγούστου 1944.
Καμιά ανοχή στο φασισμό και το ρατσισμό. Ποτέ πια Φασισμός!


Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

____________

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP