Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις ζημιές στη Δολίχη

>> Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Ελένη Γερασιμίδου και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης σχετικά με τις ζημιές από την έντονη χαλαζόπτωση και νεροποντή σε αγροτικές καλλιέργειες στην Ελασσόνα.
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Θέμα: Ζημιές από την έντονη χαλαζόπτωση και νεροποντή σε αγροτικές καλλιέργειες στην Ελασσόνα
Τεράστιες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες προξένησε η χαλαζόπτωση και η νεροποντή που έπληξε την περιοχή της Ελασσόνας την Κυριακή 15/6. Συγκεκριμένα πάνω από 5 χιλιάδες στρέμματα (σε σύνολο 7,5 χιλιάδων στρεμμάτων της περιοχής) κυρίως στο χωριό Δολίχη, αλλά και στο Λιβάδι, Σαραντάπορο, Πύθιο, υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή σύμφωνα και με τις πρώτες εκτιμήσεις και αφορούν καλλιέργειες σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού, τριφυλλιού, περιβόλια, αμπέλια, οπωροκηπευτικά, καθώς και μικρότερες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο.
Ιδιαίτερα το χωριό Δολίχη λόγω των ανεπαρκών αποστραγγιστικών έργων μετά την αναδάσωση μετατράπηκε σε λίμνη οδηγώντας σε απόγνωση τους κατοίκους του. Μάλιστα ζημιές υπάρχουν και σε σπίτια.
Ιδιαίτερα σημειώνουμε την παντελή έλλειψη αντιχαλαζικής προστασίας της συγκεκριμένης περιοχής παρόλο που υπήρξε σχετική προειδοποίηση, ενώ η διασφάλιση της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας παραπέμπεται στις καλένδες.
Με βάση τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό πως πρόκειται για τεράστια απώλεια του φετινού εισοδήματος των αγροτών της περιοχής, που βλέπουν το εισόδημά τους συνεχώς να μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.
Ειδικότερα στα πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ, με την άγρια φορολογία και τα χαράτσια σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ κ.ά. η κατάσταση για την αγροτιά είναι δραματική με τραγικές επιπτώσεις για χιλιάδες οικογένειες στην περιοχή.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η Κυβέρνηση ώστε:
- Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών.
- Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, αφού το εισόδημά τους συνεχώς μειώνεται και τίθεται ζήτημα συνέχισης της αγροτικής δραστηριότητας.
- Να αποζημιωθούν στο 100% για τις ζημιές που υπέστησαν τα νοικοκυριά στο χωριό Δολίχη.
- Να λειτουργήσει επιτέλους το πολύ διαφημισμένο αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας του ΕΛΓΑ, το οποίο θα προλάμβανε και θα προστάτευε την περιοχή από τη χαλαζόπτωση.
- Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες».

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

____________

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP