Ποιος ωφελείται από το «νοικοκύρεμα» στα νοσοκομεία;

>> Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Το παράδειγμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΝΛ) είναι χαρακτηριστικό -όχι, βεβαίως, το μοναδικό- για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει και πού οδηγεί η πολιτική «νοικοκυρέματος» στο χώρο της Υγείας που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής των περικοπών και των ανατροπών, σε βάρος των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
«Νοικοκύρεμα» αποκαλούν οι κυβερνώντες και οι κάθε λογής υποστηρικτές τους την πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας. Δηλαδή, την πολιτική που περικόπτει δραστικά τις κρατικές δαπάνες για τη λειτουργία των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του ΠΕΔΥ αλλά και για τις αμοιβές των γιατρών και των άλλων εργαζομένων του χώρου. Ταυτόχρονα, μετατρέπει το κοινωνικό αγαθό της Υγείας σε εμπόρευμα, που μπορεί να πωληθεί -και πουλιέται, πλέον, ακριβά- μέσα από το λεγόμενο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Αυτό γίνεται, π.χ., με την επ' αμοιβή λειτουργία απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων μέσα στα νοσοκομεία, με το 5ευρο για την εξέταση των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία, με το 10ευρο για τη συνταγογράφηση στο συμβεβλημένο γιατρό του ΠΕΔΥ, με το 1ευρο για την εκτέλεση της φαρμακευτικής συνταγής στο φαρμακείο κ.ά.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας μπορεί, πλέον, να καλύψει μόνο το 40% των αναγκών, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, που έχουν άμεσες και βαριές επιπτώσεις στους ασθενείς


Η διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, στην οποία ανήκει και το ΠΝΛ, είναι από εκείνες που θεωρούνται ότι εφαρμόζουν με επιτυχία την πολιτική «νοικοκυρέματος». Μάλιστα, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, πολλές φορές μέσω των τοπικών ΜΜΕ, υπερηφανεύεται και κομπορρημονεί για το «κατόρθωμά» της διοίκησής του να εξασφαλίσει, με «καλή διαχείριση», ένα «πλεόνασμα» στα οικονομικά των νοσοκομείων της δύναμής της, το οποίο υπολογίζεται κοντά στα 10.000.000 ευρώ.

Ας δούμε, όμως, τι συνεπάγεται αυτό το «νοικοκύρεμα» και το «πλεόνασμα» για το ΠΝΛ, ένα νοσοκομείο στο κέντρο της χώρας, το οποίο καλείται να καλύψει τις ανάγκες τριτοβάθμιας περίθαλψης -αλλά και δευτεροβάθμιας νοσηλείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας- ενός και πλέον εκατομμυρίου κατοίκων των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, καθώς και νομών της Κεντρικής Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα, πολλές φορές, έχουν καταγγείλει οι γιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι, λόγω της δραστικής περικοπής στη χρηματοδότησή του, το νοσοκομείο μπορεί, πλέον, να καλύψει μόνο το 40% των αναγκών, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα λειτουργίας -κάποιοι τα χαρακτηρίζουν «παραλυτικά»- που έχουν άμεσες και βαριές επιπτώσεις στους ασθενείς.
Υπάρχουν ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό -νέες προσλήψεις δε γίνονται, ενώ όσοι μόνιμοι συνταξιοδοτούνται, οι επικουρικοί που απολύονται και οι ειδικευόμενοι που τελειώνουν την ειδίκευση δεν αντικαθίστανται- που έχουν ως αποτέλεσμα κάποιες κλινικές και μερικά τμήματα να μη λειτουργούν καθόλου και άλλα να υπολειτουργούν. Οι γενικές εφημερίες «βγαίνουν» πολύ δύσκολα -πολλές φορές είναι στα «όρια ασφαλείας»- με τους λιγοστούς ειδικευόμενους και ειδικευμένους γιατρούς να τρέχουν «με τη γλώσσα έξω», από τις Κλινικές, στα Εξωτερικά Ιατρεία και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, για να προλάβουν. Ταυτόχρονα, οι λίστες αναμονής για εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις είναι τεράστιες και συνεχώς μακραίνουν.
Οι γιατροί -του ΕΣΥ, ειδικευόμενοι και πανεπιστημιακοί- παραμένουν απλήρωτοι για εφημερίες που φτάνουν μέχρι και τους 19 μήνες, ενώ τους χρωστούν και επιδόματα. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός που έχει παλιώσει δεν ανανεώνεται και οι συχνές βλάβες που παθαίνει δεν επισκευάζονται έγκαιρα, ενώ υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε ιατρικά όργανα και άλλα μηχανήματα.
Λείπουν, επίσης, υγειονομικό υλικό, εξετάσεις και φάρμακα και -όπως ακούγεται χαρακτηριστικά- «αν σταθείς τυχερός και βρεις κρεβάτι στο νοσοκομείο, καλά θα κάνεις να έχεις μαζί σου χαρτί υγείας, γάντια, γάζες, οινόπνευμα, σύριγγες, ακόμα και κανένα παυσίπονο, γιατί αλλιώς θα έχεις πρόβλημα».
Ολα αυτά τα προβλήματα -τα ίδια και χειρότερα υπάρχουν και στα άλλα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ- που οφείλονται, ακριβώς, στην πολιτική του «νοικοκυρέματος», για την οποία δηλώνει περήφανη η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, ανάγκασαν τους γιατρούς του ΠΝΛ να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας, φωνάζοντας «ως εδώ, δεν αντέχουμε άλλο και δε δεχόμαστε να "παίξουμε" με την υγεία και τη ζωή χιλιάδων ασθενών».
Η απάντηση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι η επιχείρηση ποινικοποίησης του αγώνα τους. Ο διοικητής του νοσοκομείου υπέβαλλε μηνυτήρια αναφορά κατά των μελών του ΔΣ του Συλλόγου Γιατρών ΕΣΥ επειδή κήρυξαν την απεργία και η Εισαγγελία Λάρισας ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστώσει αν η κήρυξη της απεργίας συνεπάγεται «κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών».
Αλλά, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το οποίο, μαζί με άλλους φορείς της περιοχής, συμπαραστέκεται ενεργά στον αγώνα των γιατρών: «Η υγεία του λαού δεν κινδυνεύει από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΠΠΝ Λάρισας και την επίσχεση των ειδικευόμενων γιατρών για την πληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών τους εδώ και μήνες και για την εξασφάλιση ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας για όλους. Η υγεία του λαού κινδυνεύει άμεσα από τη βάρβαρη πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που περικόπτει δραστικά την κρατική χρηματοδότηση από τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, που τη μετατρέπει σε όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα, που δεν καλύπτει τις μεγάλες ελλείψεις τόσο στο ΠΠΝ Λάρισας, όσο και γενικότερα, σε μόνιμο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, σε εξοπλισμό και αναλώσιμα, που στερεί τη δυνατότητα της δωρεάν πρόσβασης στους ανασφάλιστους».
Πάντως, οι γιατροί του ΠΝΛ συνεχίζουν τη μάχη, με απεργία που ξεκινάει από αύριο Πέμπτη. Σήμερα, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου και στη συνέχεια αγωνιστική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της 5ης ΥΠΕ.

Π. Ρ.

ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

____________

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP