Αποσπάσματα από την ομιλία του Βαγγέλη Μπούτα στο Λιβάδι, για τους αγροτοκτηνοτρόφους

>> Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία, λόγω της πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και στον αγώνα που χρειάζεται να κάνουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, αναφέρθηκε στην ομιλία του, στο Λιβάδι Ελασσόνας, ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Ο Β. Μπούτας, ανάμεσα τα άλλα, τόνισε:
 «Ο λύκος που δεν χορταίνει να πνίγει πρόβατα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους της χώρας μας. Από τότε που η Ελλάδα μπήκε σ' αυτή τη "σφηκοφωλιά", σ' αυτό το "λάκκο με τα φίδια", ξεκίνησε και η πορεία συρρίκνωσης της ελληνικής κτηνοτροφίας, το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.
Να μερικά στοιχεία: Στην περίοδο 1980-2005 μειώθηκε η αυτάρκεια της χώρας μας σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα. Στο κρέας πουλερικών από 100% σε 70%, στο βοδινό από 66% σε 25%, στο αιγοπρόβειο από 92% σε 80%, στο χοιρινό από 84% σε 41%.
Παράλληλα με τη συρρίκνωση, εντάθηκε και η συγκέντρωση της κτηνοτροφίας σε λιγότερα χέρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βοοτροφία, όπου από το 1991 έως το 2004 ξεκληρίστηκαν 25.400 εκμεταλλεύσεις από τις 50.420 που υπήρχαν συνολικά. Παρόμοια συγκέντρωση υπάρχει και στους υπόλοιπους κτηνοτροφικούς κλάδους.
Κι οι ελληνικές κυβερνήσεις, που θέλουν να εμφανίζονται στο ρόλο του καλού τσοπάνη, άλλο δεν κάνουν από το ν' ανοίγουν την πορτοξλιά για να μπει ο λύκος στο μαντρί. Στον ίδιο "ντορό" βαδίζουν όλοι οι υποστηρικτές της ΕΕ -ανάμεσά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ- κι ας παρουσιάζονται κάποιοι απ' αυτούς σαν φίλοι των κτηνοτρόφων και των αγροτών. Αλλά, “αν έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς”, λέει ο λαός μας.
Τι λένε για να δικαιολογήσουν τη συρρίκνωση της κτηνοτροφίας στην πατρίδα μας και το μαζικό ξεκλήρισμα των κτηνοτρόφων μας;
Η Ελλάδα -λένε- σε ό,τι αφορά στην κτηνοτροφία, μειονεκτεί σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επειδή δε διαθέτει μεγάλες, φυσικές λιβαδικές εκτάσεις κι επομένως δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική. Και καταλήγουν στο συμπέρασμα -δεν το λένε καθαρά, αλλά το αφήνουν, σαφώς, να εννοηθεί- ότι η χώρα μας μπορεί και να μη χρειάζεται να έχει αναπτυγμένη κτηνοτροφία, αφού τη συμφέρει να κάνει εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων.
Λένε ψέματα.
Είναι ψέμα ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα των μεγάλων κτηνοτροφικών επιχειρήσεων της Ευρώπης είναι τα μεγάλα φυσικά λιβάδια. Το πραγματικό "υπέρ" τους είναι ο φτηνός, αλλά και επικίνδυνος για τη δημόσια Υγεία τρόπος εκτροφής των ζώων. Δεν τρώνε "αγνό, τρυφερό, πράσινο χορταράκι" τα ζώα στην Ελβετία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στην Αυστρία, στην Αγγλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τρώνε κρεατάλευρα, ορυκτέλαια, μεταλλαγμένες ζωοτροφές, όπως αποδεικνύεται κι από τα απανωτά "διατροφικά σκάνδαλα", με τις "τρελές αγελάδες", τα "μουρλαμένα γουρούνια", τα "ψόφια άλογα", "τα μολυσμένα κοτόπουλα".
Είναι, επίσης, ψέμα ότι η χώρα μας έχει συμφέρον να κάνει εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων, παρά να παράγει η ίδια. Ούτε φτηνότερα και, φυσικά, ούτε καλύτερα είναι τα εισαγόμενα. Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι -το έδειξαν και το απέδειξαν στο διάβα της ελληνικής ιστορίας- μπορούν να παράγουν φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για την υγιεινή διατροφή του ελληνικού λαού. Αρκεί να τους αφήσουν και να μην βάζουν, συνεχώς, εμπόδια μπροστά τους η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Μπορούν, σήμερα, να εξασφαλίσουν αυτάρκεια της Ελλάδας σε ζωοκομικά προϊόντα. Αλλά, για να γίνει αυτό, χρειάζεται η κτηνοτροφία να γίνει πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα μας και ο κτηνοτρόφος να μην είναι ο απόκληρος και ο κυνηγημένος, το παραπαίδι και ο φτωχός συγγενής.
Πώς μπορεί να μείνει στο επάγγελμα και να προκόψει ο κτηνοτρόφος όταν οι τιμές των ζωοτροφών έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, μπαίνουν ποσοστώσεις στην παραγωγή, όπως στο αγελαδινό γάλα, πληρώνει χαράτσια, όπως για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, την πιστοποίηση των προϊόντων, είναι χρεωμένος ως το λαιμό, λόγω των υψηλών επιτοκίων και των πανωτοκίων και πουλάει το κρέας και το γάλα σε πολύ χαμηλές τιμές; Δεν μπορεί, όσο κι αν προσπαθήσει, όσο κι αν δουλέψει, όσο κι αν κουραστεί. Μ' αυτή την πολιτική είναι καταδικασμένος να αφανιστεί.
Πώς θα διασωθεί; Παλεύοντας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και για μια διαφορετική αγροτοκτηνοτροφική ανάπτυξη στη χώρα μας, που θα διασφαλίζει δουλειά και εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους και φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για την υγιεινή διατροφή του ελληνικού λαού. Παλεύοντας, δηλαδή, για να φύγει η εξουσία από τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές και να περάσει στα χέρια του λαού.
Τι λένε για όλα αυτά οι άλλοι υποψήφιοι για την Περιφέρεια Θεσσαλίας; Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. Επί της ουσίας, κουβέντα. Ακούσατε κάποιον από αυτούς να κατονομάζει ως υπεύθυνο για τα δεινά του μικρομεσαίου κτηνοτρόφου την ΚΑΠ της ΕΕ; Είπαν κάτι κατά της πολιτικής που επιβάλλει ποσοστώσεις, πρόστιμα συνυπευθυνότητας, προωθεί αθρόες εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων; Όχι. Μόνο γενικά και αόριστα για "τον καημένο τον κτηνοτρόφο που υποφέρει" ακούμε.
Τώρα, βεβαίως, μπροστά στις εκλογές και προκειμένου να μαζέψουν μερικά ψηφαλάκια, δεν θα διστάσουν να εμφανιστούν μπροστά σας φορώντας κάπες, κρατώντας κλούτσες και χορεύοντας καραγκούνικους, βλάχικους και σαρακατσάνικους χορούς.
Μπορεί να τους ακούσετε ακόμα και να εκφράζουν διαφωνίες με την αντικτηνοτροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Να, όπως έγινε με το γάλα, που βγήκαν κάποιοι βουλευτάδες -μαζί τους και ο Λαρισαίος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Χαρακόπουλος- και δήλωναν την αντίρρησή τους με τη νομοθετική ρύθμιση για την επιμήκυνση της ημερομηνίας λήξης του γάλακτος.
Δεν στάθηκαν, όμως, στην ουσία του προβλήματος. Δεν είπαν ότι πίσω από το "ζορμπαλίκι" της τρόικας και της κυβέρνησης κρύβεται η πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων, των κερδών των μονοπωλίων της ευρωπαϊκής, αλλά και της ντόπιας γαλακτοβιομηχανίας.
Μην τους ακούτε και μην τους πιστεύετε, λοιπόν. Και με την ψήφο σας τιμωρήστε τους. Έχετε εναλλακτική λύση. Ψήφο στο ΚΚΕ παντού. Γιατί ένα ισχυρό ΚΚΕ θα είναι ένα γερό αποκούμπι για το λαό. Κι αν μη τι άλλο, για να είστε σίγουροι ότι η ψήφος σας δεν πάει στο βρόντο...».

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

____________

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP