Η παρακαταθήκη του μπλόκου της Μελούνας

>> Τρίτη 1 Απριλίου 2014


Από τις αρχές Φλεβάρη και για ένα μήνα σχεδόν, οι αγρότες πανελλαδικά ήταν στους δρόμους. Τα προβλήματα του κλάδου είναι τεράστια και τα μέτρα που παίρνονται βυθίζουν ολοένα και πιο πολύ τα αγροτικά νοικοκυριά στη φτώχια και την εξαθλίωση. Το διάστημα αυτό αλλά και κάθε μέρα που περνά, ο αγροτικός κόσμος δίνει αγώνα επιβίωσης.
Οι αγρότες της επαρχίας Ελασσόνας, συμμετείχαμε ενεργά σε αυτό τον αγώνα. Ένα τμήμα πρωτοστάτησε μαχητικά στις κινητοποιήσεις βγάζοντας τα τρακτέρ στο μπλόκο της Μελούνας. Παρά τη μικρή συμμετοχή, είχαμε νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για το αγροτικό κίνημα και για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.
Η συγκρότηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που συσπείρωσε περίπου 40 μπλόκα σε όλη τη χώρα, αποτελεί κατάκτηση του κινήματος και η σημασία της θα φανεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα. Έγινε ένα σημαντικό βήμα στην έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης από τα άλλα λαϊκά στρώματα, από φορείς, εργατικά σωματεία, συλλόγους γυναικών και νεολαίας. Έγιναν μαζικά αγροτικά και παλλαϊκά συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της «Agrotika» και στην Αθήνα.
Οι αγρότες του μπλόκου της Μελούνας, λάβαμε μέρος σε τρία μαζικά συλλαλητήρια στη Νίκαια, μαζί με άλλους εργάτες, φοιτητές, γυναίκες, συνταξιούχους, με συμβολικό κλείσιμο της Εθνικής Οδού, σπάζοντας, στην πράξη, την τρομοκρατία της κυβέρνησης με τις παρατεταγμένες πάνοπλες διμοιρίες των ΜΑΤ.
Είναι η πιο τρανή απόδειξη πως ο λαός ενωμένος, αποφασισμένος και, φυσικά, με μαζική συμμετοχή, μπορεί να ανατρέπει κυβερνητικούς σχεδιασμούς και να ανοίξει το δρόμο για ανατροπή συνολικά της βαρβαρότητας που ζούμε σήμερα.
Τα αγροτικά μπλόκα γενικά και το μπλόκο της Μελούνας στην περιοχή μας, έβαλανε επί τάπητος και ανέδειξαν τα προβλήματα επιβίωσης, τη διατροφική εξάρτηση της χώρας, την ταξική πολιτική της συγκυβέρνησης, η οποία για παράδειγμα δίνει στους εφοπλιστές αφορολόγητο πετρέλαιο, ενώ η τιμή του είναι απαγορευτική για την καλλιέργεια και τη θέρμανση των νοικοκυριών.
Μπορεί να μην είχαμε άμεσες κατακτήσεις, όμως ο αγώνας μας και κάθε αγώνας ασκεί πίεση στην κυβέρνηση, ανακόπτει το κύμα της αντιλαϊκής επίθεσης. Καταφέραμε για 5 χρόνια να μην πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που θα ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς.
Από τον αγώνα αυτό, αναδείχτηκε η αναγκαιότητα το αγροτικό κίνημα να κάνει βήματα στην καλύτερη οργάνωση και συγκρότησή του. Η λειτουργία ζωντανών, μαχητικών Αγροτικών Συλλόγων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συσπειρώσουν την πλειοψηφία μικρών αγροτών και κτηνοτρόφων, να πειστούν περισσότεροι για την ανάγκη να παλέψουν και να διεκδικήσουν όχι μόνο εισόδημα για να επιβιώσουμε, αλλά και δωρεάν, δημόσια Υγεία για την αγροτική οικογένεια, σχολεία με δημόσια και δωρεάν μόρφωση, αθλητισμό για τα παιδιά μας.
Για να τα πετύχουμε όλα αυτά πρέπει να δυναμώσει πάσει θυσία η κοινή δράση, η ανάπτυξη πρωτοβουλιών και η διεκδίκηση αιτημάτων μαζί με όλα τα λαϊκά στρώματα, που υποφέρουν.
Η ποιοτική διαφορά του αγροτικού αγώνα έχει να κάνει και με την καλά σχεδιασμένη και οργανωμένη επίθεση από την πλευρά της κυβέρνησης. Υπομόνευσαν και προσπάθησαν να λοιδορήσουν τον αγώνα και τα αιτήματα τα κόμματα της συγκυβέρνησης και οι τοπικοί εκφραστές τους, οι οποίοι απροκάλυπτα ενήργησαν ώστε να επηρεάσουν και να συγκρατήσουν κόσμο, να μη βγει στο δρόμο. Ο ρόλος τους αποκαλύφτηκε και όλοι αυτοί ξεσκεπάσθηκαν.
Είναι καιρός πλέον όλοι οι αγρότες, εργάτες και γενικά τα λαϊκά στρώματα να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα μας, να δώσουμε αξία στη ζωή μας και να αφήσουμε παρακαταθήκη για το αύριο, στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας, στις επόμενες γενιές, και όλα αυτά θα τα καταφέρουμε ενωμένοι, για μια καλύτερη ζωή.


Γιώργος Αποστόλου,
μέλος της Επιτροπής Αγώνα του Μπλόκου της Μελούνας

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

____________

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP