Οι εξελίξεις στην Τεχνική Εκπαίδευση και η πρόταση του ΚΚΕ

>> Κυριακή 30 Μαρτίου 2014



Σε συγκέντρωση νεολαίας, με θέμα «Οι εξελίξεις στην Τεχνική Εκπαίδευση και η πρόταση του ΚΚΕ», μίλησε ο Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Νομού Λάρισας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Η συγκέντρωση έγινε στο Αμφιθέατρο «Κατσίγρα» της Ιατρικής Σχολής, την Παρασκευή 28/3, το απόγευμα. Ο Τ. Τσιαπλές, μεταξύ άλλων, σημείωσε τα εξής:
«Το ΚΚΕ, μπροστά στην τριπλή εκλογική αναμέτρηση για το Ευρωκοινοβούλιο, τις περιφέρειες και τους δήμους, απευθύνεται ιδιαίτερα στους νέους που βρίσκονται στην Τεχνική Εκπαίδευση, γενικότερα στη νεολαία που βρίσκεται στην εκπαίδευση και φυσικά στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες και τους καλεί να στείλουν και με την ψήφο τους ένα σαφές μήνυμα καταδίκης της ταξικής πολιτικής της ΕΕ, της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που υποβαθμίζει και εμπορευματοποιεί όλο και περισσότερο την εκπαίδευση. Παράλληλα να απορρίψουν, με τη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη και στη συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία, την αισχρή συμφωνία που υπέγραψε η πλειοψηφία του ΔΣ της ΓΣΕΕ, με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, η οποία νομιμοποιεί τους άθλιους μισθούς των 586 ευρώ και 511 για τους κάτω των 25 χρονών, τα προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών, μαθητείας, τα σεμινάρια κατάρτισης, βάζει πλάτη στην ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου...
Ο αντιεκπαιδευτικός νόμος, που ψήφισε πέρσι η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, υποβάθμισε ακόμα περισσότερο το μορφωτικό ρόλο του Λυκείου, πετά βίαια χιλιάδες μαθητές εκτός της Γενικής Εκπαίδευσης, προς μια Τεχνική Εκπαίδευση ακόμα πιο υποβαθμισμένη, ουσιαστικά στη μαθητεία, που σημαίνει εργασία με άθλια μεροκάματα, χωρίς δικαιώματα και χωρίς προοπτική, εκατοντάδες εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα και στην ανεργία. Όλη η ιστορία της Τεχνικοεπαγγελματικής Εκπαίδευσης -από τα ΤΕΛ-ΤΕΣ, τα ΤΕΕ στη συνέχεια έως τα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ σήμερα- δείχνει ότι οι μετονομασίες της δεν μπορούν να τη διασώσουν από την απαξίωση και την υποβάθμιση. Ποτέ δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει ουσιαστική επαγγελματική εκπαίδευση, πολύ περισσότερο ισοτιμία της με τη Γενική Εκπαίδευση στο πλαίσιο του διπλού σχολικού δικτύου.
Η μη τυπική εκπαίδευση, με τις μεταγυμνασιακές σχολές κατάρτισης (ΣΕΚ), τα ΙΕΚ, τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, γίνεται ο κατεξοχήν χώρος παρέμβασης των επιχειρήσεων, μαζική δεξαμενή φθηνών και ευέλικτων εργαζομένων που μέσω της πιστοποίησης των επιχειρήσεων θα βολοδέρνει ανάμεσα στην υποαπασχόληση και την ανεργία. Πολλές ειδικότητες δεν έχουν πρόσβαση στην εργασία και συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, καταρρίπτοντας το μύθο ότι η Τεχνική Εκπαίδευση στον καπιταλισμό, εξασφαλίζει δουλειά γενικά και ειδικότερα στο αντικείμενο σπουδών (20% εργάζεται στην ειδικότητά τους, 35% σε άλλη ειδικότητα και 45% άνεργοι). Η επέκταση της μαθητείας στο ΕΠΑΛ και τις σχολές κατάρτισης δεν είναι ούτε επαγγελματική εκπαίδευση ούτε καταπολεμά την ανεργία των νέων. Ικανοποιεί μόνο τις ανάγκες των επιχειρήσεων για πιο φθηνούς εργατοτεχνίτες, με άθλια μεροκάματα (6 ευρώ από τον εργοδότη και 11 ευρώ από τον ΟΑΕΔ, που θα γίνουν αύριο 9 ευρώ)!».
Στη συνέχεια διατυπώθηκαν ερωτήσεις και ακολούθησε συζήτηση με τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. 

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

____________

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP