Ανακοίνωση της ΚΝΕ, με αφορμή την επίσκεψη στελεχών της Χρυσής Αυγής στο νομό Λάρισας

>> Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

«Τσακίζουμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά!»

To τελευταίο διάστημα με αφορμή την επίσκεψη στελεχών της Χρυσής Αυγής στο νομό Λάρισας άνοιξε ξανά η συζήτηση για τον φασισμό-ναζισμό, για τον χαρακτήρα και τον ρόλο που παίζει σήμερα η συγκεκριμένη οργάνωση. Είναι σημαντικό να προβληματιστείς, να βγάλεις συμπεράσματα γιατί παλεύοντας οργανωμένα μπορούμε να βάλουμε τέλος στην εγκληματική δράση της Χ.Α., να εξαλείψουμε την οποιαδήποτε επιρροή και ανοχή στις απάνθρωπες θεωρίες της, αυτές του λεγόμενου εθνικοσοσιαλισμού, του ρατσισμού, του φυλετισμού και αντισημιτισμού, τον αισχρό αντικομμουνισμό της. Μην ξεχνάς, υπάρχουν ιστορικά παραδείγματα, υπάρχει πείρα, σκέψου:

1. Οι λαοί ιδιαίτερα της Ευρώπης και της χώρας μας, όπως και ο Λαός της περιοχής μας έζησαν τις θηριωδίες του ναζισμού και των ντόπιων συνεργατών του στη διάρκεια ιδιαίτερα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Ξεχωρίζουμε την μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, την τεράστια προσφορά του σοσιαλισμού, της ΕΣΣΔ, των  ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Υπάρχει η ιστορική πείρα επίσης από την λαϊκή πάλη ενάντια στη δράση παρόμοιων αντιδραστικών οργανώσεων και παρακρατικών οργανώσεων στις δεκαετίες '50 - '60 καθώς και την αντιδικτατορική πάλη. Σήμερα γνωρίζεις περισσότερα από την πάλη σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και κινδύνων εμπλοκής της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους (βλέπε Ουκρανία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κλπ). Βλέπεις, το μαζικό λαϊκό κίνημα και ιδιαίτερα το ριζοσπαστικό του τμήμα, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ, έκανε και κάνει σοβαρές προσπάθειες στην αντιμετώπισή της φασιστικής Χ.Α. Συνέβαλε στην αποκάλυψή της, στην αντιμετώπιση της τραμπουκικής εγκληματικής δράσης της.
2. Δεν είναι γενικά η κρίση και η ανεργία που γεννά το φασισμό – ναζισμό, «οι αξίες που χάθηκαν» και η «ανύπαρκτη παιδεία». Ο φασισμός δε γεννιέται μόνος του και «αυθόρμητα» έξω από το καπιταλιστικό σύστημα. Για την άνοδό του εκμεταλλεύεται τη φτώχεια που γεννά η κρίση, το έδαφος που στρώνει ο αντικομουνισμός,  όμως το δυνάμωμά του και ιδιαίτερα η δυνατότητα ανόδου του στην εξουσία είναι επιλογή των μονοπωλίων. Εκφράζει το κεφάλαιο ή τμήματά του και τα συμφέροντα συνολικά της αστικής τάξης σε ορισμένες φάσεις. Θα του δώσουν και την εξουσία όταν εκτιμήσουν τα μονοπώλια ότι είναι απαραίτητο. Συνδέεται με το αστικό κράτος και αξιοποιείται από την αστική τάξη σε κρίσιμες στιγμές της λαϊκής πάλης.
3. Σήμερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης το αστικό κράτος δυναμώνει τα αντιλαϊκά μέτρα, την καταστολή του λαϊκού κινήματος, τη δυσφήμισή του, άφησε στο απυρόβλητο τις «ιδέες» και τη δράση της Χ.Α. η οποία εξαπέλυε επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες, σε απεργίες, σε κινητοποιήσεις ιδιαίτερα των ταξικών σωματείων. Τμήματα της αστικής τάξης, δημοσιολόγοι και επιχειρηματίες την στήριξαν, την αξιοποιούν, για να χτυπηθεί, να δυσφημιστεί το εργατικό κίνημα, οι ριζοσπαστικές οργανώσεις, το ΚΚΕ. Η κυβέρνηση «επένδυσε» εκεί, στη λογική να αντιμετωπιστούν τα λεγόμενα «άκρα» που «απειλούν τη δημοκρατία», να προωθηθούν οι κατευθύνσεις της ΕΕ, η εξίσωση φασισμού κομμουνισμού. Στην ουσία με αυτές τις ανυπόστατες «θεωρίες» καλλιεργήθηκε στο λαό ανοχή, αποδοχή της Χ.Α. Φυσικά, υπάρχει το ποινικό πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικής δράσης της και θα έπρεπε να έχουν παρθεί πιο πριν τέτοια μέτρα. Σκέψου όμως, ποιος μπορεί πραγματικά να ξεριζώσει το ναζισμό – φασισμό; Μπορεί, η συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς ΕΒΕ και τη φτωχή αγροτιά, η αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη και συσπείρωση του λαού με στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Οι συνεργασίες «προοδευτικών/αριστερών» κομμάτων, πολιτικών φορέων, τα «συνταγματικά τόξα» και τα θολά «αντιφασιστικά μέτωπα» δεν μπορούν να τον αντιμετωπίσουν.  Μόνο η γραμμή για οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας και πάλης απαντάει στην ουσία της πολιτικής και του χαρακτήρα της Χ.Α. Αυτή η συμμαχία έχει όχι μόνο δικαίωμα να αγωνίζεται σήμερα ενάντια στο φασισμό αλλά έχει και την επιδίωξη όλος ο Λαός να κάνει δίκη του υπόθεση τους στόχους της, να αλλάξει τους θεσμούς και το σύστημα που γεννά τον φασισμό. Δες την Ουκρανία, που το εργατικό – λαϊκό κίνημα τσακίστηκε, είναι ανοργάνωτο, κυριάρχησε η αυταπάτη ότι μια «προοδευτική» κυβέρνηση στα πλαίσια του καπιταλισμού μπορεί να αντιμετωπίσει τον φασισμό, να δει ο Λαός καλύτερες μέρες. Που και πότε ανδρώθηκαν οι φασιστικές ομάδες που δρουν εκεί; Ανδρώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και ως αποτέλεσμά της παλινόρθωσης του καπιταλιστικού συστήματος.
4. Θεωρίες και θέσεις που μιλάνε γενικά - απροσδιόριστα για κοινωνικούς αγώνες, αλλά όχι για αλλαγή του συστήματος που γεννά το φασισμό, όχι μόνο περιορίζουν, αλλά εγκλωβίζουν, διαιωνίζουν τους κινδύνους του φασισμού – ναζισμού. Η ΧΑ είναι βγαλμένη από τα σπλάχνα του συστήματος, πότε την «αμολάει» και πότε την «μαζεύει». Το αστικό κράτος δεν μπορεί και δεν θέλει να βάλει το «μαχαίρι στο κόκαλο», υπάρχει άλλωστε ιστορικό παράδειγμα: …και ο Χίτλερ φυλακίστηκε το 1924 από το αστικό κράτος της εποχής και δέκα χρόνια μετά του έδωσαν την καγκελαρία. Δεν ωφελεί σε τίποτα να εγκαταλειφθεί από το Λαό η πάλη ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, την οποία αφήνει ανέπαφη φυσικά τόσο η κυβέρνηση όσο και η σοσιαλδημοκρατική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις όποιες διαφορές τους. Μάλιστα αυτές τις μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε κεντρική εκδήλωση στην πόλη της Λάρισας με θέμα τον φασισμό – ναζισμό και εμείς θέτουμε το εξής ερώτημα: Είναι δυνατό σήμερα να λες ότι πρέπει να ξεριζωθεί ο φασισμός και να μην παλεύεις ενάντια στα μονοπώλια που τον γεννούν και τον θρέφουν, την ΕΕ, την εξουσία τους; Πρέπει να προβληματιστείς, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο εργατικό κίνημα, μαζί με τον εργοδοτικό/κυβερνητικό συνδικαλισμό στήριξε το κεφάλαιο, μπήκε εμπόδιο στην ανάπτυξη της ταξικής γραμμής, της λαϊκής συμμαχίας. Θεοποίησε το «κίνημα της πλατείας», εκεί δηλαδή που κυριάρχησαν τα συνθήματα «να καεί το μ… η βουλή», «προδότες πολιτικοί», «κρεμάλα στους 300», «έξω τα κόμματα και οι συνδικαλιστές». Αυτήν είναι σήμερα η βασική προπαγάνδα της Χ.Α. Έχει σοβαρές ευθύνες γιατί τα γενικά όχι στο μνημόνιο, χωρίς γραμμή ρήξης με το κεφάλαιο και την εξουσία, «θόλωναν τα νερά», έσπειραν ψευδαισθήσεις, «κανάκευαν» μικροϊδιοκτήτες, δημοσίους υπαλλήλους ότι υπάρχει λύση χωρίς ρήξη. Το 27% του ΣΥΡΙΖΑ στις περασμένες εκλογές δεν μετατράπηκε σε «γιγαντιαίο Λαϊκό αγωνιστικό ρεύμα»  αλλά με βάση αυτό επιδίωξε τη συμμαχία ακόμη και την στήριξη από τμήματα της αστικής τάξης, έδωσε εξετάσεις στο κεφάλαιο και την ΕΕ. Είναι γνωστές οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση ακόμη και με τους ΑΝΕΛ, οι συμμαχίες του Νότου με Ολάντ και τα ανοίγματα στον Ομπάμα.  
Μην εμπιστεύεσαι αυτούς που λένε: «Στηρίξτε τα μονοπώλια και τα αντιλαϊκά μέτρα και θα περιορίσω ή θα αντιμετωπίσω τους νεοναζί, το χάος κλπ». Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αποδεικνύουν ξεκάθαρα πόσο μεγάλα είναι τα ψέματα των απολογητών της ΕΕ, των κομμάτων του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου, ότι η ΕΕ αποτελεί «παράγοντα σταθερότητας» και «εγγυητή της ειρήνης». Με οποιοδήποτε «μείγμα» πολιτικής διαχείρισης τα προβλήματα των εργαζομένων στην Ουκρανία όχι μόνον δεν λύθηκαν, αλλά αυξήθηκαν και οξύνθηκαν. Αυτά αποτέλεσαν και το «υγρό πυρ» της τελευταίας πολιτικής «ανάφλεξης» στα πλαίσια του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας, με την απροκάλυπτη «σφραγίδα» των Ουκρανών ναζιστών. Οι εξελίξεις αυτές εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον ΣΥΡΙΖΑ που εξωραΐζει την ιμπεριαλιστική αυτή συμμαχία, αναπαράγει τον αντι-Σοβιετισμό εγκλωβίζει λαϊκές συνειδήσεις στον ευρωμονόδρομο.

Σε καλούμε στην καθημερινή πάλη, αξιοποιώντας κάθε κατάκτηση που έχει απομείνει σε δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες, να παλέψουμε για το σήμερα και το αύριο. Για την αντιμετώπιση του φασισμού - ναζισμού μην λες «περίμενε και θα δούμε». Είναι επικίνδυνη η «λογική» αναμονής, αδιαφορίας ή το «δεν ήρθε η σειρά μου». Έλα να αποκαλύψουμε με κάθε τρόπο τον ρόλο της Χ.Α, να τους απομονώσουμε. Όλοι μαζί, ειδικά αυτοί πλήττονται περισσότερο, ο απολυμένος εργάτης, ο κατεστραμμένος μικροϊδιοκτήτης, ο νέος, ανεξάρτητα αν συμφωνεί σε όλα με το ΚΚΕ. 

Ο Λαός της Τσαριτσάνης για άλλη μια φορά αυτές τι μέρες έδειξε το δρόμο. Σου λέμε καθαρά το εξής: Προτείνουμε το ξερίζωμα του φασισμού - ναζισμού μαζί με τις αιτίες που τον γεννούν. Μας αφορά όλους, η νέα γενιά να μάθει την ιστορία, την πραγματικότητα για αυτό το τέρας.  Έλα με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για το δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας, που μπορεί να λυτρώσει το λαό από τα δεσμά της ΕΕ, από το τέρας του φασισμού, να ανοίξει το δρόμο για την λαϊκή εξουσία - οικονομία και είναι σίγουρο πως και άλλοι λαοί θα ακολουθήσουν!

Σ.Π. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΝΕ

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

____________

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP