Κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας

>> Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας, διοργάνωσε χθες Πέμπτη, 20 Φλεβάρη, η Λαϊκή Επιτροπή.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε για την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει το Κέντρο Υγείας, τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, ενώ υπάρχει σοβαρός ο κίνδυνος του κλεισίματος.
Την ίδια στιγμή το  νέο  νομοσχέδιο  της  συγκυβέρνησης  ΝΔ - ΠΑΣΟΚ  για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) , οδηγεί σε επιπλέον περιορισμό των όποιων δωρεάν παροχών υγείας απέμειναν  σήμερα. Μετά τις συγχωνεύσεις και την κατάργηση νοσοκομείων, τμημάτων και κλινών, η αναμονή στα επείγοντα, η νοσηλεία πάνω στα ράντζα  οι λίστες για χειρουργεία έχουν ξεπεράσει  κάθε  προηγούμενο.
Το φιλότιμο και η αυτοθυσία των υγειονομικών δεν αρκεί, όταν το κράτος στερεί τα αναγκαία μέσα, σε υποδομές, προσωπικό, εξοπλισμό,  υγειονομικό υλικό κ.ά.
Με τους νέους μειωμένους προϋπολογισμούς στην υγεία το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας, όπως και τα νοσοκομεία, οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ και όλες οι πρωτοβάθμιες μονάδες υπολειτουργούν, με δραματικές συνέπειες για εργαζόμενους και ασθενείς.
Όπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας δεν υπάρχει πετρέλαιο για θέρμανση και βενζίνη για τις μετακινήσεις των ασθενοφόρων. Δεν υπάρχουν αντιδραστήρες στο μικροβιολογικό τμήμα και γίνονται οι μισές εξετάσεις. Δεν υπάρχουν φιλμ για τη λειτουργία του ακτινολογικού. Δεν υπάρχουν απλά αναλώσιμα υλικά, ούτε καν απλό χαρτί. Δεν υπάρχει φύλαξη. Δεν υπάρχει παιδίατρος, οδοντίατρος και γυναικολόγος (μια αποσπασμένη μαία κάνει μόνο πρόληψη). Νευρολόγος έρχεται μια φορά την εβδομάδα.  
Επίσης, τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε αγροτικούς ιατρούς. Πηγαίνουν στα χωριά της επαρχίας μια φορά την εβδομάδα ή μια στις 15 μέρες. Ισχύει το 5ευρώ χαράτσι για κάθε εξέταση.

Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν, 

  • να  ανατραπούν  όλα τα  αντιλαϊκά  μέτρα  της  κυβέρνησης  στην  υγεία και επιπλέον, να μην καταργηθεί, να μη συγχωνευτεί καμία μονάδα υγείας.
  • Όχι στη κινητικότητα και στη διαθεσιμότητα.
  • Ανάπτυξη σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας με προσανατολισμό στη πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Ενιαίο,  αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα  Υγείας για όλο το λαό. Όλα τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ να στελεχωθούν με επαρκές υγειονομικό προσωπικό όλων των βασικών ειδικοτήτων, με μόνιμη κι αποκλειστική  απασχόληση,  να εξοπλιστούν  και  να  μετατραπούν  σε  αποκλειστικά  δημόσια  και  δωρεάν Κέντρα  Υγείας.
  • Για πλήρη χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και των ασφαλιστικών  ταμείων  από  τον  κρατικό  προϋπολογισμό.  Να  καταργηθούν οι  πληρωμές  των ασθενών  και  κάθε  ισοδύναμο  μέτρο. 
  • Μαζικές  προσλήψεις  μόνιμου  και  αποκλειστικής  απασχόλησης  υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία.
  • Ουσιαστικά  μέτρα  προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς, πρόσληψη γιατρού  εργασίας και  τεχνικού  ασφάλειας.
  • Σταθερό  5ήμερο  -  6ωρο  -30ωρο. Μία  εφημερία  την  εβδομάδα  για  τους  γιατρούς.
  • Να  σφραγιστούν  ΤΩΡΑ  τα  βιβλιάρια  όλων  των  ανασφάλιστων,  να καλυφθούν ασφαλιστικά οι εργαζόμενοι  στα  «κοινωφελή  προγράμματα»  και  στα προγράμματα  μαθητείας  ή  πρακτικήςάσκησης και να πληρώνονται από τον πρώτο μήνα.

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

____________

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP